Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > U Hrvatskoj će djeca po zakonu morati poštivati roditelje, prati suđe, usisavati…

U Hrvatskoj će djeca po zakonu morati poštivati roditelje, prati suđe, usisavati…

Ono što većina roditelja u Hrvatskoj još uvijek ne zna je činjenica da njihovu djecu i zakon obavezuje da ih poštuju i pomažu im te da budu obzirni prema članovima porodice, piše Jutarnji.

Novi Porodični zakon, koji na snagu stupa 1. septembra, donosi član koji definiše dužnosti djece i u kojem stoji: Dijete je dužno poštovati svoje roditelje i pomagati im u obavljanju poslova u porodičnoj zajednici u skladu sa svojom dobi i zrelošću te biti obzirno prema članovima porodice.

Dakle, djeca, da bi se držala zakona, dužna su pospremati igračke, svoj krevet, maknuti tanjir ili, kad porastu, iznositi smeće, kositi travnjak, staviti suđe u mašinu za pranje suđa ili usisavati stan. I biti obzirni prema braći i sestrama.

Slično zakonsko rješenje predloženo je i u Španiji, još preciznije: propisano je da su djeca, uz obavljanje primjerenih kućanskih poslova, dužna i pisati zadaću, poštivati školska pravila i marljivo učiti.

Kao i u Hrvatskoj, ne postoje kazne za one koji se zakonskih obaveza neće pridržavati: jasno je da se provedba takvih odredbi ne može kontrolirati. To mogu jedino roditelji.

– Takva odredba je iznimno korisna i za djecu i za roditelje. Ovdje se radi o temeljnom načelu poštivanja roditelja i pomaganja u dijelu koji je djeci primjeren – kazala je za Jutarnji psihoterapeutkinja Jelena Vrsaljko iz Centra Proventus.

Unošenjem takvih odredbi u zakon, dodaje, društvo šalje poruku o važnosti tog načela. Djeca tako uče da od najranije dobi imaju obaveze i odgovornosti, a roditeljima – koji su sve skloniji prepopustljivom odgoju – olakšava da prihvate opravdanost pravila da djeci treba postavljati granice i davati obaveze.

 

vakat.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top