Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Tuzla-Kvarc: Zbog prijave mita, firma ostala bez kupaca

Tuzla-Kvarc: Zbog prijave mita, firma ostala bez kupaca

Općinski sud Tuzla po optužnici Tužilaštva Tuzlanskog kantona donio je osuđujuću prvostepenu presudu za Bahira Imamovića, bivšeg pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK-a na poslovima koncesija, te mu izrekao kaznu zatvora od 20 mjeseci. Imamović je osuđen zbog krivičnog djela primanje dara, odnosno zbog iznuđivanja i primanja mita od 10 hiljada KM u zamjenu za dodjele koncesije za iskopavanje pijeska tuzlanskom preduzeću Tuzla-Kvarc.

Iznuđivanja

Imamović je tajno snimljen kako u autu zamjenika direktora Tuzla-Kvarca preuzima kovertu za navedenu protuuslugu. Imamoviću je nepravomoćno na period od dvije godine zabranjeno obavljanje bilo koje dužnosti u organima uprave ili javnim preduzećima u BiH.

Ono što je Imamović platio sa manje od dvije godine zatvora i dvije godine uslovne kazne, preduzeće Tuzla-Kvarc platilo je milionskim gubicima. Dvije godine nakon što je Imamović uhvaćen, firma još nije stala na noge.

– Štete koje su bile posljedica tog iznuđivanja, kontinuiranog otežavanja i komplikovanja procedure dobijanja koncesije, što je trajalo više godina, Tuzla-Kvarc će sanirati najmanje narednih pet godina. Kad onemogućite jednom preduzeću da radi na mjesec, ne može se nastaviti tamo gdje se stalo tek tako. Nastaju ogromne štete. Mi smo bili blokirani godinu. To je ogromna šteta, kazao nam je Zlatan Velagić, zamjenik direktora Tuzla-Kvarca.

Podsjećamo, problemi su počeli u aprilu 2015. godine, kada je ovo preduzeće Imamovića prijavilo SIPA. Nakon toga, Vlada TK-a je krenula u proceduru dodjele nove koncesije i reprogram dugovanja koje je firma imala, međutim, vrlo brzo su sve obustavili i to nakon što je Kantonalno tužilaštvo podiglo tužbu protiv Tuzla-Kvarca zbog “krađe pijeska” teške oko 250 hiljada KM. Od tog trenutka, firma je u potpunosti blokirana, a radnici stupaju u štrajk glađu. Nakon teške tri sedmice štrajka, došlo se do rješenja – dugove je preuzeo strateški partner Tehnograd Company, a nekoliko mjeseci nakon toga Tuzla-Kvarc je na prvostepenom organu oslobođen optužbi za krađu.

Trenutno, ovo preduzeće ima koncesije na sva tri ležišta pijeska koje ima u svom vlasništvu, što se nije desilo posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući dobrim dijelom i Imamoviću.

– Mi smo obnovili koncesione dozvole, pripremili rudarsko-tehničku dokumentaciju i sve što je potrebno za početak nove građevinske sezone. U međuvremenu smo izgubili sve svoje kupce i sad pokušavamo da ih vratimo, što se pokazuje kao jako težak posao. Bit ćemo sretni ako ih pola vratimo, kazao nam je Velagić.

Radnici otišli

U međuvremenu, izgubili su i tridesetak kvalitetnih radnika, koje je blokada firme i nezaposlenost natjerala da posao traže u konkurentnim preduzećima ili u inostranstvu.

– Značajno je smanjen broj radnika. Ostali smo bez kvalitetnih 30 radnika najmanje i sad je vrlo teško naći radnike sa tim iskustvom i kvalifikacijama za ovaj posao. Teško ćemo popuniti tu prazninu, dodao je Velagić.
Kad se sve ovo stavi u perspektivu, kako je kazao Velagić, jasno je da kazna koju je dobio Imamović ni približno nije srazmjerna šteti koju je pričinio ovom preduzeću.

– Naši gubici su milionski, a on je osuđen na nekoliko mjeseci zatvora. Mislim da je bilo poštenije da su ga pustili, jer ovakva sankcija neće polučiti nikakvim rezultatima niti će imati pouku za sve one koji se odluče krenuti njegovim stopama, zaključio je Velagić.

oslobodjenje.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top