Zanimljivosti

Turska: U more potopili putnički avion Airbus A330 da bi promovisali ronilački turizam

Gradske vlasti Edirnea osmislile su zanimljivu ideju tako što su u more u blizini obale ovog turskog grada postavili putnički avion tipa Airbus A330 kako bi promovisali ronilački turizam, javlja Anadolu Agency (AA).

Avion, namontiran na nekoliko velikih gumenih čamaca, te pomoću manjih čamaca i brodova transportovan je oko kilometar od obale.

Jedan dio aviona je potopljen u more zahvaljujući pomoći ronilačkih ekipa, a rep aviona je postavljen na morsko dno na dubini od 30 metara što je privuklo veliku pažnju javnosti i građana koji su s obale posmatrali ovu neobičnu scenu.

Radi se o avionu Airbus A330 koji je posljednji let obavio 1995. godine nakon čega je “penzionisan”, a u martu ove godine je u ukupno šest šlepera u dijelovima transportovan iz Antalije u Kesan kako bi bio postavljen u more kao turistička atrakcija.

Zamjenik guvernera Edirnea Ali Uysal je na svečanosti u luci Ibrice istakao da je ovo vrlo kreativan način da se privuče pažnja javnosti i pokaže potencijal u oblasti turizma u zaljevu Saros.

“Ronilački turizam je drugačiji od masovnog turizma. Stoga je i postavljanje ovog aviona vrlo važan korak”, rekao je Uysal.

Načelnik Općine Kesan Mustafa Helvacioglu je ovaj vid promocije turizma na tom području nazvao historijskim, dodajući kako je “potopljavanje aviona” u turističke svrhe kreativna ideja.

“U zaljevu Saros je prelijepo na površini mora ali i u morskim dubinama”, kazao je Helvacioglu.

Direktor Transanadolskog plinovoda (TANAP) Fatih Erdem je dodao da je potopljavanje aviona prava turistička atrakcija i vrlo zanimljiv način da se doprinese promociji turizma.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button