Islamske teme

Tri savjeta za buduće hadžije: „Hadždž nije turizam!“

U utorak, 23.8., je u prostorijama Kulturnog centra Kralj Fahd u Sarajevu upriličen svečani prijem za 40 putnika koji na hadždž odlaze u sklopu realizacije programa „Gosti sluge Dva sveta harema“ u 1437. h.g.

Publici se, između ostalih govornika, obratio i izaslanik reisu-l-uleme i muftija sarajevski, dr. Enes Ljevaković, koji prenio selame i čestitke reisu-l-uleme, Husein-ef. Kavazovića, i njegove želje da obavite hadždž kako će Allah, dž.š., biti zadovoljan, i da se vratite s primljenim hadždžom, a nagrada za primljeni hadždž je Džennet.

On je budućim hadžijama uputio tri veoma vrijedna savjeta, koja ovom prilikom prenosimo u cijelosti.

Prvi savjet budućim hadžijama je da s sobom ponesete puno sabura.

Vi koji idete u ovoj organizaciji imat ćete određene privilegije i olakšice pri obavljanju propisa, i vjerovatno nećete čekati u dugim redovima kao ostale hadžije. Ipak, opet se možete desiti da po nekoliko sati morate čekati. To je sastavni dio ovog putovanja.

I zato hadždž jeste jedan od najtežih ibadeta, i to nije obično turističko putovanje. Mnogi će se iznenaditi koliko tu ima posla i truda da se obave hadždžski obredi. Zato se pripremite za sve ovo i nemojte da vas išta uznemiri i izbaci iz takta. Nema te komunalne službe koja može ulice držati čistima ako svaki hadžija baci samo po papirić na ulicu. Zato budite širokogrudni i gledajte samo u ono što je lijepo.

Drugi savjet se odnosi na samo poimanje hadždža.

U suri El-Hadždž se nalazi ajet u kojem se spominje mudrost hadždža. Mnoge su mudrosti i pouke hadždža, ali Kur’an ih je sve sažeo u jedan termin ‘liješhedu menafia lehum’ – da ljudi svjedoče i budu zahvalni na onome što je korisno za njih. Zato, draga braćo, hadždž sa svim svojim obredima, postupcima, susretima mora biti ono što je korisno. Zato tokom odlaska na hadždž nijedan momenat nemojte upotrijebiti u nečemu što je beskorisno, jer to ne dolikuje hadždžu. Samo činite ono što je korisno za vas u duhovnom i materijalnom smislu.

Treći savjet ili poruka jeste da kada budete na tim svetim mjestima, a to su najčistija i najsvetija mjesta na planeti Zemlji, kada budete obavljali tavaf i saj, kada budete na Arefatu, kada budete na namazu, kada budete učili dove, nemojte zaboraviti muslimane u Bosni i Hercegovini.

Potrebne su nam vaše dove na Arefatu, pored Harema i na tim svetim mjestima. Nadamo se da nas nećete zaboraviti.“

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Povezani članci