Književni kutak

Tri Evine kćeri: Nova knjiga Elif Šafak autorice bestsellera 40 pravila ljubavi

Jednog proljetnog poslijepodneva, vozeći se automobilom na otmjenu zabavu u vilu na obali mora, Peri, žena iz istanbulskog visokog društva, iznenada je suočena s pokušajem pljačke i silovanja. Dok se suprotstavlja napadaču, iz torbice ispada fotografija – stara polaroid fotografija – na kojoj su tri djevojke i njihov univerzitetski profesor. Relikvija iz prošlosti – i ljubavi – koju je Peri očajnički nastojala zaboraviti.

Peri odlazi na večeru i pretvara se da se ništa nije dogodilo, ali više ne može odagnati svjesno potiskivana sjećanja na davno prošlo vrijeme, kad je prvi put napustila državu i otišla da studira na Oxfordu. Tada, vrlo mlada, sprijateljila se sa šarmantnom i pustolovnom Shirin, potpuno asimiliranom Irankom, i Monom, pobožnom Amerikankom egipatskog porijekla. U središtu njihovih rasprava o identitetu, feminizmu i islamu, našao se harizmatični, ali kontroverzni profesor, Azur, koji je studente na nekonvencionalan način podučavao o Bogu.

Perine uspomene, ali i razgovori i zbivanja tokom večere u vili prepunoj bogatstva, bogatstva koje zasigurno nije propisno stečeno, razotkrivaju brojne paradokse moderne Turske – zemlje na razmeđi Istoka i Zapada – religijskog i sekularnog, bogatstva i siromaštva, diktature i demokratije.

U romanu Tri Evine kćeri, Elif Şafak pripovijeda opsežnu i dirljivu priču koja humanizira i personalizira neke od temeljnih promjena u savremenom svijetu.

“Fascinantno istraživanje vjere i prijateljstva, bogatstva i siromaštva, i razarajućeg sukoba tradicije i modernosti.“

Knjigu “Tri Evine kćeri” potražite u knjižarama Svjetlostkomerc-a, a možete ih pozvati i putem tel: 033 200-840

akos.ba

Povezani članci

Back to top button