Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Treća generacija dula u BiH – Tuzla i Gračanica dobili svoje dule

Treća generacija dula u BiH – Tuzla i Gračanica dobili svoje dule

Ovo je prva obuka koja je održana van Sarajeva, a cilj je da svaki grad u BiH ima dostupnu dulu za žene koje se porađaju i koje su se porodile. Ovom obukom je BiH bogatija za još pet dula, a Tuzla i Gračanica su gradovi koji su pored Sarajeva, Gradiške i Banja Luke, dobili svoje prve dule. Specifičnost ovogodišnje obuke je da su dule sada dostupne u jedinom gradu u Federaciji BiH koji omogućava ulazak dulama u čak dva porodilišta, privatnom i državnom. Dule, kao podrška porodilji, još uvijek nemaju pristupa porodilištima u mnogim drugim gradovima u BiH među kojima je i Sarajevo.

Dule, kao emocionalna, nemedicinska podrška trudnicama i porodiljama, služe kao spona za “rupe” koje postoje u modernoj bolničko-orijentiranoj njezi trudnica i porodilja. Žene koje su tu da zaokruže cjelinu poroda kao procesa koji pored toga što rezultira zdravim djetetom i majkom, treba da emocionalno upotpuni ovaj događaj. Svaka žena koja se porađala zna da je porod više od dolaska na svijet jedne bebe. To je ujedno i rađanje jedne majke te početak odnosa majke i bebe. Drugim riječima, upotpunjujući porod kojim je majka zadovoljna je zdrav temelj za dalji razvoj porodice kao jezgre društva.

Naučno je dokazano da zadovoljna i smirena porodilja također vodi do medicinski zdravijeg ishoda, poput manje rađanja operativnim putem tj.carskim rezom, manje intervencija u porodu, boljim povezivanjem sa novorođenčetom, boljom uspostavom dojenja te smanjenom stopom postporođajne depresije i psihološke traume.

Dule su potreba u današnjem svijetu njege trudnica i porodilja gdje skoro svaka majka rađa u bolničkim uslovima u kojima se pristupa porodu sa jedne mehanističke, fiziološke strane. One su dodatak timu koji je oko majke i koji treba da služi majci.

Profesija koja je prepoznata u svijetu čak decenijama prije nego što su došle i u našu državu. Dokaz za njihov značaj je i činjenica da neke zemlje, poput Velike Britanije i SADa pokrivaju usluge dula zdrastvenim osiguranjem.

Zahvaljujemo svima koji su omogućili da se ovaj projekat upotpuni WeledaTransform Sarajevo studio, Fitmama Ba studio, Dolisa – Inspired by Love. Radujemo se što BiH sada ima preko 20 dula u čak 5 gradova BiH i nadamo se širenju toga broja te ulasku u bh.porodilišta.

prirodanporod.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top