Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Maarif – ustanova koja je više od škole

Maarif – ustanova koja je više od škole

Fondacija Maarif osnovana je u junu 2016. godine od strane Vlade Republike Turske, a jedan od njenih glavnih ciljeva je osnivanje obrazovnih ustanova i promocija civilizacijskih vrijednosti u svijetu. Koordinator Regionalnog centra za Balkan turske Fondacije Maarif Salih Sağir, naš je današnji sagovornik.

Akos.ba: G-dine Sağir recite nam nešto više o Fondaciji Maarif, te Vašim planovima u Bosni i Hercegovini?

Salih Sağir: Kao što ste rekli, turska Fondacija Maarif osnovana je u junu 2016. godine na temelju odluke i zakona donesenog u Skupštini Republike Turske. Maarif fondacija je jedina ustanova koja je ovlaštena da predstavlja Tursku na polju obrazovanja van granica Turske. Na temelju ovog ovlaštenja biće moguće pokrenuti obrazovne ostanove koje će pokrivati osnovno, srednje i visoko obrazovanje. U Bosni i Hercegovini, prijedlog o pokretanju predškolske ustanove, osnovne i srednje škole je prihvaćen od strane Skupštine Kantona Sarajevo.

U Bosni i Hercegovini planiramo otvoriti vrtić, osnovnu i srednju školu u većim gradovima i tamo gdje se pokaže potreba za tim. Od velike važnosti za bosanskohercegovačku javnost jeste to što turska fondacija Maarif u svim svojim aktivnostima sarađuje sa lokalnim vlastima. U okviru zakona o fondacijama imamo široke ovlasti tako da se možemo prilagoditi lokalnim potrebama. Pored formalnog obrazovanja, fokus će biti i na aktivnostima koje razvijaju dodatne kapacitete učenika poput streljaštva, izviđaštva, aktivnosti koje povećavaju društvenu odgovornost, obilasci kulturnih znamenitosti i sl. i u okviru ovoga pokušaćemo da sarađujemo sa svim zvaničnim i društvenim ustanovama Turske.

S obzirom na to da još nemamo učenika, veliki broj organizacionih aktivnosti je urađeno. Odlučni smo u tome da proces razvijanja i izgradnje Maarif Škola bude po visokim standardima, da uključimo u rad kvalitetan nastavni kadar i nastavni program i u okviru toga ostaćemo odani disciplini i našim vrijednostima.

Akos.ba: Nakon što je sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini potpisan ugovor o iznajmljivanju objekata u nekadašnjem kampusu školskog centra na Mojmilu, Fondacija Maarif počela je vršiti rekonstrukciju i opremanje objekata po vrhunskim standardima. Da li radovi idu planiranom dinamikom?

Salih Sağir: Predviđena lokacija na Mojmilu će nositi ime Školski centar „Maarif“. Planiramo da preuzete prostorije opremimo u skladu sa najvećim standaridma. Informacije koje smo dobili od Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo koji su došli i analizirali lokaciju su bile jako pozitivne i to nas je zaista obradovalo. Školski centar se sastoji od četiri školske zgrade, restorana te od sportske dvorane. Cijela lokacija zauzima oko 8.000 m2. Radovi se odvijaju u tri segmenta. Prvi je uređivanje unutarnjeg i vanjskog prostora, zatim nabavka opreme i namještaja, te tehničko opremanje zgrada. Trenutno se odvijaju aktivnosti i radovi u svim pomenutim segmentima.

Akos.ba: Ako smo dobro informisani, nastava će se odvijati na bosanskom, engleskom i turskom jeziku prema nastavnom planu i programu Kantona Sarajevo?

Salih Sağir:  Pripremili smo elaborat na osnovu nastavnog plana Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo. Korištenjem moderne tehnlogije kao što su npr. pametne table i sl. želimo se prilagoditi svjetskim trendovima u korištenju pomagala u nastavi. Želimo da ponudimo do kraja opremljene školske kabinete poput labaratorije, kompjuterske sale i kabineta za prirodne nauke. Posebno ćemo posvetiti pažnju da naši učenici dobiju mogućnost dodatnog  obučavanja u programiranju i učenju stranih jezika i sl.  Prije svega nastava će se odvijati na bosanskom jeziku, s tim da će prirodne nauke biti na engleskom jeziku. Unutar nastavnih i vannastavnih aktivnosti posvetićemo posebnu pažnju podučavanju turskom jeziku.

Akos.ba: Šta je to što Maarif ustanove odvaja od drugih obrazovnih ustanova ovog tipa? Odnosno zašto da se roditelji odluče da djecu upišu baš u Maarif obrazovne institucije?

Salih Sağir: Znamo da je u Bosni Hercegovini uvijek postajalo interesovanje za obrazovanjem u Turskoj. Od 1996. godine pa do danas na hiljade osoba je pohađalo i zvaršilo osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Ovo interesovanje je korišteno i eksploatarino od strane FETO pristalica. Danas Turska vlada želi da istupi sa svojim školama kao preventiva i alternativa. Vjerovatno se pitate: Kako to planirate izvšiti? Da još jednom ponovimo: Škole Maarif su jedine škole koje su kao takve akreditovane od strane turske vlade. Želimo da ove škole budu inkluzivne i međunarodnog karaktera. Kod učenika pored teorijskih i praktičnih znanja, želimo razviti društvene vještine, poznavanje i korištenje stranih jezika te kroz mnoge kulturne i akademske aktivnosti želimo omogućiti pozitivno razvijanje ličnosti.  Naši učenici će u kontekstu Bosne Hercegovine i blizine sa EU preko stipendija u Turskoj za dodiplomski, postdiplomski i doktorski studij predstavljati most prema Balkanu i njima ćemo pružiti mogućnost budućeg zaposlenja u Maarif obrazovnim institucijama.

Akos.ba: Trenutno će Maarif imati škole samo u Sarajevu, da li planirate širenje i na druge bh gradove?

Salih Sağir: Prije svega Škole Maarif počinju sa radom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nakon što dobijemo podršku lokalnih vlasti u drugim gradovima planiramo da se proširimo i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će rukovodstvo drugih kantona, nakon što posjete naše škole u Sarajevu, pokazati interesovanje i želju da se ove škole nađu i njihovim gradovima.

Akos.ba: Na koji način se zainteresovani roditelji i učenici mogu informirati i saznati informacije kada je u pitanju obrazovanje u Maarif  obrazovnim institucijama?

Salih Sağir: Informacije mogu dobiti od nas putem naših kontakt telefona: ­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­062 271 004 i 062 271 009, e-mail adrese: [email protected]; direktno na adresi: Hasiba Brankovića 2A na Mojmilu-Sarajevo, naših stranica na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Isto tako mogu doći na naše promotivne štandove koje ćemo organizirati u saradnji sa određenim NVO.

Akos.ba

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top