Ekonomija

Tešanjski izvoz prošle godine vrijedan 480 mil. KM

Tešanjska privreda lani izvezla robe za 480 miliona KM

Tešanjska privreda je u prošloj godini na strano tržište plasirala robe i usluga vrijednih 480 miliona maraka. Kontinuitet uspješnosti je ostvaren zahvaljujući jedinstvu i razmjeni iskustava između 140 članica Udruženja privrednika „Biznis centar“ Jelah – Tešanj, koje ove godine obilježava dvije decenije postojanja.
Nakon dvogodišnje pauze, zbog pandemije, ove godine će se, po svemu sudeći, održati 16. međunarodni sajam privrede.

Uprkos pandemiji, privreda općine Tešanj bilježi dobre rezultate. Ovdje je zaposleno više od 13.000 radnika, a broj penzionera na jednog uposlenog je 2,6 i duplo je veći od federalnog prosjeka. U 2020. godini tešanjska privreda je ostvarila izvoz od 357 miliona, a u prošloj 480 miliona maraka.

– Ima rast preko sto miliona. Očekujemo tendenciju rasta – poručuje Ahmet Egrlić, predsjednik VTK-a BiH.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić smatra da se radi „jedno posebnoj filozofiji“, koja se, kako kaže, zahvaljujući upravo Tešnjacima, širi i na ostatak Bosne i Hercegovine.

– Pandemija je pokazala da je ovo veoma aktivna i žilava privreda koja se može na različite načine brzo reorganizirati – ističe Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj (SDA).

Usljed pandemije protekle dvije godine u Tešnju nije održan Međunarodni sajam privrede.

– Situacija s pandemijom se smiruje. Vraćamo se, na neki način, u normalan život. Zemlje EU već ukidaju svoje restriktivne mjere – navodi Semir Kantić, predsjednik UP Biznis centar Jelah – Tešanj.

Na 17. redovnoj skupštini Udruženja tešanjski privrednici su za organizaciju Sajma dobili podršku ZDK-a.

– Ubrzo će biti naš javni poziv i oni koji rade na toj administraciji već bi se trebali javiti prema Vladi sa zahtjevom i mi ćemo se odazvati – poručuje Mirnes Bašić, premijer ZDK-a (SDA).

Šesnaesti međunarodni sajam privrede „Tešanj 2022“ održat će se od 21. do 24. septembra ove godine, javlja FTV.

Akos.ba

Povezani članci