Književni kutakKolumne i intervjuiU Fokusu

Inspirativna priča Emine Mujanović: Ljudi, budite ono što jeste!

- Život je nepredvidiv, u jednom trenu možemo izgubiti sve što imamo ali ni tada nije kraj. Bolest nije kraj. Bolest može biti početak. Usudite se krenuti, počnite disati punim plućima, život je prelijep, ovo vam govori neko ko već 20 godina živi predivnim životom uprkos neizlječivoj bolesti - kaže Emina u razgovoru za portal Akos.ba

Emina Mujanović rođena je 17. oktobra 1994. godine u Tuzli. Živi u Kalesiji. Od svoje osme godine života boluje od distrofije mišića, bolesti koja je promijenila njen život iz temelja.

Njena priča je inspirisala mnoge. Uspjela je da prevlada iskušenja i postane mlada i uspješna osoba.

O svojim počecima, osjećajima, inspiraciji i pokretačima Emina se prisjeća u razgovoru za portal Akos.ba.

– Svaki početak je težak. Bili su to mali koraci kojima sam ja krenula. Bilo je trenutaka kada sam pomislila da neću uspjeti, jer sam nepoznata javnosti. Ali, sa pouzdanjem u Allaha, uz rad i trud uspjela sam izgraditi svoj književni svijet. Motivacija tada mi je bila moja bolest, moj invaliditet, željela sam da kroz svoju pisanu riječ pokažem ljudima kako živi jedna djevojka sa invaliditetom i sa čim se sve suočava – poručuje Emina.


Svoju prvu knjigu napisala je 2014. godine, kaže da je dugo iščekivala svoj prvijenac, a njena porodica je bila jedina podrška u tom trenutku.

– Svo uzbuđenje koje su imali drugi dok su iščekivali moju knjigu, nestalo je onog trenutka kada sam knjigu imala u svojim rukama. Shvatila sam da je se samo moja porodica istinski radovala, dok drugi baš i nisu bili iskreni.”

Do sada je objavila sedam knjiga, a inspiraciju pronalazi u svemu lijepom što je okružuje.

– Do sada sam objavila sedam knjiga. Jedan mali buketić cvijeća je to, šarenolikog sadržaja. Inspiraciju pronalazim u svemu, ponekad su mi inspiracija moje životne borbe, nekada tuđe ili neke priče iz kojih se izrodi knjiga – pojašnjava Emina.

Emina je zadovoljna svojom sudbinom i životom. Dokazala je da se može biti uspješan u našoj Bosni i Hercegovini uprkos teškim životnim okolnostima.

Osim znanja, talenta, truda Emina smatra da za uspjeh je potreban još i vjera u Allaha, istinska svim srcem.

– Čovjeku za uspjeh je potrebna vjera u Allaha, istinska svim srcem. Jer zadovoljan čovjek teži samo dobru, pa i onda kada ne uspije u nečemu. Budimo zahvalni i zadovoljni. Bogatstvo nisu novac i zlato već srce puno milosti i dobrote – smatra Emina.

Njena poruka osobama koja imaju slične životne izazove je da bolest nije kraj.

– Život je nepredvidiv, u jednom trenu možemo izgubiti sve što imamo ali ni tada nije kraj. Bolest nije kraj. Bolest može biti početak. Usudite se krenuti, počnite disati punim plućima, život je prelijep, ovo vam govori neko ko već 20 godina živi predivnim životom uprkos neizlječivoj bolesti – dodaje Emina.

Vrijeme u kojem živimo pred mlade stavlja mnoge izazove. Neki rješenja traže zabranjenim ili opasnim stvari, neki u iseljavanju, a pojedini se prepuste stihiji.

– Mladi ljudi u životu bi željeli da na brz način ostvare svoje ciljeve, snove. Mnogi misle da je odlazak rješenje njihovih briga. Ma gdje god bili potrebno je puno istinskog truda i rada, vjere u samog sebe i rezultati će biti vidljivi. Godine se bile potrebne da uspijem i izgradim sebe, i pokažem sve ono što mogu, ali ni jednog trenutka nisam pomislila na odlazak. Ljudi, budite ono što jeste – smatra Emina.

Emina nastavlja svojim književnim putem i priprema svoju osmu knjigu na osnovu putovanja u Maroko.

– Uveliko spremam svoju osmu knjigu. Ovaj put svojim čitateljima ću predstaviti nešto drugačiju priču. Izašla sam iz svoje zone komfora, i prošetala ulicama Maroka. Knjiga pod nazivom “Ljubav u Magribu” sredinom ljeta će ugledati svjetlost dana. Do tada čitajmo i pričajmo pozitivne priče – poručuje Emina.

Na kraju razgovora Emina poruka je:

– Nikad ne glumite nekog ko niste. Svoje srce usmjerite ka pozitivnim i dobrim stvarima. Nemojte izgubiti iz sebe onaj bosanski merhametluk.

Za Akos.ba piše: Semir Krnjić

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button