Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Tariq Ramadan: Naša vjera je univerzalna i to se mora vidjeti na vjernicima!

Tariq Ramadan: Naša vjera je univerzalna i to se mora vidjeti na vjernicima!

Mi pripadamo našim principima i moramo ih promovirati zajedno sa drugim ljudima u društvu u kojem živimo, kaže dr. Tarik Ramadan u 19. nastavku Ramazanskih hronika. On je podsjetio na slučaj iz života Muhammeda a.s. u vrijeme kada su ga njegovi savremenici većinom odbacivali.

– U jednom momentu u Mekki Poslanik a.s. svojim prijateljima, vjernicima, koji su bili mučeni i ubijani nije mogao pružiti zaštitu i pomoć, te im je rekao: “Postoji jedan kralj koji je pravedan prema svom narodu i štiti narod. Idite kod njega.“ Radilo se o kršćanskom kralju Negusu, koji je kasnije postao musliman – navodi dr. Ramadan.

Dio prvih muslimana je tada napustio Meku i otišao tamo gdje nisu proganjani u Abesiniju, današnju Etiopiju. Dr. Ramadan kaže da iz ovog slučaja možemo akcentirati dvije poruke.

– Da! Mi, kao muslimani, pripadamo svojoj zemlji, državi. Mi želimo živjeti u svojoj domovini i doprinijeti njenom boljitku. Ali, ponekad je zaštita naših principa važnija od toga da pripadamo zemlji koja nas ponižava, stigmatizira, proganja i napada. Moramo znati kada je previše, kada je život u opasnosti, moramo ga zaštititi – ističe on.

Druga poruka jeste da je Muhammed a.s. govorio da idu vladaru jedne države, ali ne zbog njegove vjere, nego njegovog pravednog ponašanja prema ljudima. Rješenje problema Poslanik a.s. nije tražio kod ljudi koji su samo muslimani i iste vjere, nego je bio otvoren prema ljudima.

– Da, on je govorio onima koji nisu muslimani “Vama vaša vjera, meni moja vjera“, ali je naglašavao principe i njihovu primjenu. Tu moramo biti pravedni. Mi pripadamo našim principima i moramo ih promovirati zajedno sa drugim ljudima u društvu u kojem živimo. To je poruka iseljenja muslimana u Abesiniju. Možemo raditi zajedno, možemo primjenjivati te principe zajedno za dobrobit našeg društva. Naša vjera, naš način posta, činjenica da nosimo univerzalnu i svevremensku poruku se mora vidjeti i bit će viđena kao signal da imamo puno više zajedničkog nego različitog – zaključuje dr. Ramadan i dodaje: Ne zaboravite reći onima koje volite da ih volite.

 

nap.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top