Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Tajna sretne porodice

Tajna sretne porodice

Ne svađajte se pred djecom, ne zanemarujte partnera, igrajte društvene igre i razgovarajte što više.

Psiholozi tvrde da je za sretnu porodicu i zdravlje njenih najmlađih članova neophodna porodična tradicija.

To ne mora biti nikakav svečani običaj, već zabavna rutina koja se ponavlja svakog dana, jednom sedmično ili mjesečno. Mali porodični rituali koji raduju djecu mogu podrazumjevati zajedničko pečenje kolača, mjesečne izlete u prirodu ili zajednički odlazak u kino ili kupovinu, a zajednički obrok je nešto što bi trebalo da se podrazumjeva. Ključ je u stabilnosti, koja je djeci potrebna da bi se osjećala sigurno i zaštićeno. Evo „sastojaka“ koji čine da porodica uvjek bude radosna…

Što više zagrljaja

Dodirom se prenosi povezanost, čak i jednostavno tapšanje po ramenu ima veoma veliku vrijednost.

Bez bračnih svađa

Iako je ponekad neizbježna, previše svađe ima negativan utjecaj na djete. Zato zbjegavajte prepirke i podizanje tona kada razgovarate s mališanom i pokušajte da se s partnerom ne svađate kad je djete prisutno jer ono može da pomisli da je taj model ponašanja normalan i da kasnije i samo postane agresivno.

Ljubav je važna

Mnogi roditelji stavljaju djecu na prvo mesto, a zaboravljaju na brak i odnos s partnerom. Djeci treba da budete primer i pokažete im kako izgleda veza puna ljubavi.

Igrajte se zajedno

To stvara snažne porodične veze i tople uspomene. Slažite slagalice, igrajte neku društvenu igru, crtajte, gledajte porodične fotografije…

Ne opterećujte djecu

Mnogi roditelji nameću djeci pet-šest vanškolskih aktivnosti, čime stvaraju nepotreban pritisak na njih. Ostavite im vremena za igru, pa oni su “samo” djeca.

Smjeh je lijek

Humorom ćete stvoriti pozitivnu atmosferu, zato se malo češće primjereno šalite.

Nikada ne dižite ton

Djeci je potrebna mirna okolina. Razgovarajte sa njima kada u nečemu pogriješe i uvjek im smirenim glasom objasnite šta ne treba da rade, ma koliko vam nekada to i bilo teško.

Pričajte sa djecom

Kad se djete vrati iz škole, pitajte ga kakav mu je bio dan. Umesto da veče provedete gledajući TV, posvetite mu pažnju i razgovarajte s njim.

Psiholog početna

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top