Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Vijesti iz zemlje > Svjetski dan bubrega obilježen i u Sarajevu: BiH bez preventivnih programa

Svjetski dan bubrega obilježen i u Sarajevu: BiH bez preventivnih programa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana bubrega u Sarajevu je organizovana ulična akcija podizanja svijesti građana o bolestima bubrega i njihovim uzrocima, javlja Anadolu Agency (AA).

Druženje su organizirali Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata FBiH, Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u Bosni i Hercegovini, Donorska mreža Kantona Sarajevo (KS) te Udruženje dijaliznih i transplantiranih pacijenata KS.

Prof. dr. Halima Resić, šefica Klinike za hemodijalizu na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu i predsjednica Udruženja nefrologa Bosne i Hercegovine, izjavila je kako je hronična bubrežna bolest svjetski zdravstveni problem.

“Svaki deseti građanin Zemlje ima neki od stadijuma hronične bubrežne bolesti. Nažalost ti stadijumi ostaju neprepoznati. Naša zemlja nema apsolutno nikakvih preventivnih programa što se toga tiče za razliku od zemalja u regiji koji su razvili nacionalne programe u prevenciji hronične bubrežne bolesti čak do 2020. godine”, izjavila je Resić.

Resić je dodala kako u svijetu postoji oko 2,5 miliona ljudi na dijalizi.

Prema njenim riječima, Svjetski dan bubrega se obilježava s naglaskom na gojaznost kao uzročnikom nastanka bolesti bubrega.

“Gojaznost je ta koja ustvari dovodi do šećerne bolesti, do povišenog krvnog pritiska i statistike kažu da u Evropi oko 30 posto populacije iznad 18 godina starosti ima gojaznost. Gojaznost je riziko faktor za nastanak hronične bubrežne bolesti. Mi želimo kao struka da ukažemo na taj problem”, pojasnila je Resić.

 Preman njenim riječima, u Federaciji BiH neki dijalizni centri rade čak i u četiri smjene.

“Mislim da je prevencija osnovna pogotovo na nivou primarne zdravstvene zaštite gdje kroz informacione sisteme na osnovu jedne forme jednostavno se može previnirati i ukazati nekome da li ima neko oštećenje bubrega”, ističe Resić.

Također, pozvala je pacijente da se što ranije jave nefrologu prije nego što dijaliza bude potrebna.

Svjetski dan bubrega obilježava se u skoro 150 zemalja svijeta s ciljem podizanja svijesti o važnosti bubrega kao organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života.

 Današnja podjela letaka ispred Katedrale u Sarajevu te upoznavanje građana s karakteristikama donorske kartice, upriličena je zbog ukazivanja na važnost prevencije bubrežnih bolesti.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana bubrega, Klinika za hemodijalizu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u saradnji sa Sheffield Institutom 19. marta će organizirati “Malu školu dijalize” posvećenu edukaciji pacijenata, a Resić je dodala kako će biti razgovarano o šećernoj bolesti i dijalizi.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana bubrega jest podizanje svijesti o životno važnoj ulozi bubrega u očuvanju zdravlja te umanjiti učestalost bubrežne bolesti i njen štetan utjecaj na cijeli organizam.

Namjera je ukazati da je hronična bolest bubrega česta, štetna i da se može liječiti.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top