Vijesti iz zemljeZdravlje

Svjetski dan borbe protiv raka dojke: U FBiH neophodan centar za liječenje limfedema

Članovi Udruženja “Renesansa” iz Sarajeva su obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka dojke ukazali na aktuelne probleme s kojim se pacijentice susreću, javlja Anadolu Agency (AA).

Senka Fejzović, predsjednica Udruženja “Renesansa”, istakla je da je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka dojke fokusirano na osnivanju centra za liječenje limfedema u Federaciji BiH.

“Fokus naše borbe je sada na osnivanju centra za liječenje limfedema, jer negdje oko 49 posto pacijenata od svih malignih bolesti dobija limfedem, a to je posljedica operacije karcinoma, odnosno liječenje karcinoma bilo koje vrste”, kazala je Fejzović i dodala:

“U Bosni i Hercegovini, u Republici Srpskoj već postoji Centar za limfedem, kao i u svim zemljama u okruženju, izuzev u Federaciji BiH, gdje nigdje ne postoji takav centar. Imamo jednu doktoricu i jednog višeg fizioterapeuta koji se bave problemom limfedema i liječenjem. Na veliki broj pacijenata jedan fizioterapeut je malo. Donedavno je to bilo ilegalno, nije bilo čak ni zvanično na listi liječenja za fizikalnu medicinu. Nedavno je stavljeno na listu”.

Fejzović je naglasila i da je njihova borba usmjerena ka tome da pacijenti mogu dobiti kompresivne materijale, koji su neophodni za liječenje limfedema i koji su jako skupi.

“Oni su sada stavljeni na listu, prošlo je i kroz ‘Službene novine’, ali nisu odredili cijenu participacije Zavoda za zdravstveno osiguranje. Tako da pacijenti još uvijek ne mogu da dobiju kompresivne materijale preko Zavoda za zdravstveno osiguranje. Kod liječenja limfedema neophodni su kompresivni zavoji, koji se u svijetu nakon jednog korištenja bacaju, a naši pacijenti najčešće to koriste ponovno, odnosno peru i ponovo ga koriste, jer nemaju mogućnosti nabavke tih materijala”, rekla je Fejzović.

Sabina Sarić, specijalista fizikalne i rehabilitacijske medicine, koja se sa svojim timom više od 14 godina bavi liječenjem i kontrolom limfedema istakla je da je limfedem manifestan otok dijela tijela, koji nastaje uslijed poremećaja limfnog sistema. U odnosu na etiologiju limfedem može biti primarni i sekundarni. Sarić dodaje da je najčešći sekundarni s kojim se praksa susreće onkološki limfedem, koji nastaje nakon liječenja malignih oboljenja.

“Najčešći od svih onkoloških limfedema je svakako postmastektomični limfedem koji nastaje nakon liječenja karcinoma dojke”, ističe Sarić i dodaje da se limfedem liječi dvostepenim protkolom koji uključuje aktivnu fazu i fazu održavanja.

Sarić dodaje da je trenutno u KCUS veliki pritisak pacijenata na odjeljenje koje se bavi liječenjem limfedema i da bi osnivanje centra smanjilo liste čekanja, koje su trenutno popunjene do januara naredne godine.

Fejzović je navela i da u BiH ne postoji registar osoba oboljelih od malignih bolesti, pa tako ni od karcinoma dojke. No, kaže da prema nezvaničnim podacima samo u Sarajevu ima oko 5.000 žena koje su se liječile ili se liječe od karcinoma dojke. Hronični problem je i nedostatak lijekova, ali veli da se sa tim pacijenti uspijevaju nositi i da pronađu način da dođu do neophodnih medikamenata za liječenja karcinoma.

Udruženje “Renesansa” je povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka dojke u prostorijama “Kuće ljudskih prava” u Sarajevu upriličilo prezentaciju kojom je prikazan način liječenja limfedema.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button