Ekonomija

Otvoren Sarajevski festival turizma: Prilika za promociju BiH i još pet zemalja

U dvorani “Mirza Delibašić” u Centru Skenderija u Sarajevu danas je svečano otvoren Sarajevski festival turizma, na kojem će se predstaviti 70 izlagača iz šest zemalja, javlja Anadolu Agency (AA).

Festival koji će trajati do 26. oktobra prilika je da na jednom mjestu budu predstavljeni turistički potencijali Bosne i Hercegovine kako građanima tako i turističkim agencijama i operaterima iz inostranstva. Tokom tri dana koliko traje festival građani će imati priliku uživati u turističkoj, kulturnoj ali i gastronomskoj ponudi.

Festival nije samo sajamskog tipa i prilika da se predstave i kulture različitih zemalja.

Ove godine na sajmu će se predstaviti izlagači iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Turske, Indije i Bosne i Hercegovine, a turističke organizacije i agencije će posebno predstaviti bogatu novogodišnju i zimsku ponudu.

Amer Kapo, direktor Centra Skenderija, podsjetio je na sajam koji ima dugogodišnju tradiciju od 1970. godine, kada je u Centru održan prvi sajam turizma i ribolova.

”Jako smo zadovoljni. Imamo više od 70 izlagača. Nadam se da će oni biti zadovoljni nakon ova tri dana sajma. Nadamo se i velikoj posjeti”, rekao je Kapo.

Istakao je kako posjetioce tokom tri dana festivala očekuju brojni zanimljivi sadržaji te da je tema festivala gastroturizam.

”Ono što je interesantno imat ćemo takmičenje kuhara i takmičenje barmena”, rekao je Kapo.

Vjeruje kako su napravili pomak kada je riječ o sajmu te podsjetio kako 2016. godine nije organiziran upravo zbog, na neki način, loše pripreme.

Istakao je kako se vraća povjerenje izlagača i nada se da će Sarajevo i Centar Skenderija u budućnosti biti regionalni centar, pored Zagreba i Beograda, kada su u pitanju sajmovi.

Milan Lakić, ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini, izjavio je kako je njegova zemlja prepoznatljiva i kao turistička zemlja.

”Jedna od najvažnijih privrednih grana i razvojnih grana Crne Gore jeste turizam. Turistička saradnja između Crne Gore i Bosne i Hercegovine je na zavidnom nivou. Budući da značajan broj turista iz Bosne i Hercegovine dolazi, pogotovo u ljetnom periodu u Crnu Goru i tu provode godišnji odmor“, rekao je Lakić.

Ipak, smatra kako je jedan od ograničavajućih faktora većoj turističkoj i ukupnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koja je inače dosta dobra, su loša saobraćajna povezanost.

“Tu prije svega mislim na putnu infrastrukturu, ovaj pravac koji ide preko Foče do granice Crne Gore je u jako lošem stanju i  mnogi turisti kada saznaju u kakvom je stanju, odustaju od putovanja. Ali evo, ima naznaka da bi u relativno kratkom vremenu moglo doći do rekonstrukcije i revitalizacije tog pravca“, rekao je Lakić.

Ukazao je na mogućnost gradnje potpuno nove saobraćajnice koju bi značajnim dijelom finansirale evropske institucije.

Prvog dana festivala bit će održana i konferencija pod nazivom “Turistički potencijali Bosne i Hercegovine – stanje i perspektive razvoja turizma“ u organizaciji Odsjeka za geografiju Prirodno – matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu – usmjerenje: Turizam i zaštita životne sredine.

Kako je ranije najavljeno u sarajevskoj Vijećnici večeras s početkom u 19 sati bit će organizirana Gala večer na kojoj će biti predstavljeni projekti Grada Sarajevo, prije svega Trebevićka žičara, te predmeti od iznimne vrijednosti – autentični jelovnik i posuđe iz austrougarskog perioda koje se koristilo 1897. godine prilikom svečanog otvorenja Vijećnice kao najreprezentativnijeg objekta iz tog perioda. Gastro ponuda prilikom Gala večeri, će biti prilagođena jelovniku iz 1897. za čiju realizaciju će se pobrinuti Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini.

Pored brojnih izlagača s iznimno interesantnim i privlačnim ponudama iz BiH, ali i iz pet gostujućih zemalja posjetioci sajma će imati priliku proći i kroz repliku ratnog Tunela spasa koji je smješten u sajamskoj dvorani u Skenderiji.

U okviru sutrašnjeg dana sajma pored redovnih sajamskih aktivnosti izlagača, u Domu mladih će bit će organizirana konferencija pod nazivom “Gastronomija i razvoj turističke destinacije”. Učesnici konferencije su profesori iz BiH i regiona, predstavnici institucija i uspješni turistički radnici.

U petak Udruženje kuhara u BiH i klub ljubitelja palačinaka pokušat će oboriti Guinnessov rekord u kategoriji serviranje palačinaka gdje planiraju pripremiti 13 hiljada palačinaka u toku dana. Palačinke će biti dijeljene posjetiocima sajma i socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva.

Udruženje barmena ICE Sarajevo organizuje dvodnevno takmičenje barmena, a fokus takmičenja je na modernoj miksologiji i svi takmičari se moraju predstaviti sa originalnim receptom, vlastitom kreacijom.

Za posjetioce sajam je otvoren od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan.

Sarajevski festival turizma se održava uz pokroviteljstvo Gradske uprave Grada Sarajeva.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button