Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Svjetla i tmine: Lijepo ponašanje je deredža

Svjetla i tmine: Lijepo ponašanje je deredža

Veliki je broj hadisa Allahovog Poslanika, s.a.v.s.,koji govore o ahlaku  ili lijepom ponašanju i koji vjernike obavezuju da se ukrase moralnim vrlinama kako bi upotpunili svoje vjerovanje i dosegli visoke deredže u tom smislu. Izdvojit ćemo samo nekoliko hadisa, pravih dragulja, koji treba da nas osvjeste i osvijetle nam ljepotu našeg šeri'ata i življenja u skladu sa njegovim moralnim propisima.

U jednom hadisu Allahov Poslanik, s.a.v.s., veli da će “ vjernik svojim lijepim ponašanjem (ahlakom) postići deredžu koju ima postač i onaj koji ustaje noću da klanja (nafilu- namaz)“. (Ebu Davud) U drugom hadisu naš Vjerovjesnik, a.s.v.s., kazao je da je “najpotpunjeniji vjernik u svome imanu onaj koji ima najljepši ahlak i koji je najnježniji prema svojoj porodici. “ (Tirmizi)

 Nadalje, Abdullah b. Omer, r.a., kaže: Rekao je Allahov Poslanik, s.a.v.s.: “Ja se čudim onome ko svojim parama kupi robove, a onda ih oslobodi! Kako ne kupi slobodne ljude svojim lijepim ponašanjem? To je veći sevap. “ ( Džami'us – sagir : 149/2 )

Ebu ed – Derda; r.a., prenosi od Vjerovjesnika, s.a.v.s., da je rekao: “Na Mizan-tereziji ništa nije teže od lijepog ponašanja!“ (Ebu Davud : 4799). Džabir, r.a., prenosi nam da mu je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: “Meni je najdraži, i on će sjediti najbliže meni na Sudnjem danu onaj ko ima najljepši ahlak“. Tirmizi

Teberani u svome Mu’ džemu l- kebiru (1/ 195) bilježi da je  neki čovjek upitao Poslanika, s.a.v.s.: “Koje dijelo je najvrijednije?”, “Lijepo ponašanje“ – odgovori Poslanik, s.a.v.s. Navodimo još i hadis u kome stoji, kako se prenosi od Ebu Herejre, r.a., da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., bio upitan o tome šta će ljude najviše uvesti u Džennet, pa je odgovorio: “Bogobojaznost i lijepo ponašanje“. (Tirmizi, 7 / 286)

Mogli bismo navesti još hadisa identičnog sadržaja, (Više v: Gazali, Ihja‘, 5 /  163 – 172; Kandehlevi, Cvjetovi iz Muhammedove bašče, 501- 518), no navedeni hadisi dovoljni su nam da izvedemo sljedeće zaključke:

a ) lijep ahlak i lijepo ponašanje dio je imana i upotpunjuje njegov sadržaj;

b ) lijepo ponašanje void ka Poslanikovom, s.a.v.s., društvu i njegovoj blizini na Sudnjem danu ;

c ) lijep ahlak je jedno od najvrijednijih ljudskih dijela i dijela koja imaju težinu na Mizan– tereziji ;

d ) lijep ahlak je osobina džennetlija. Ukratko, lijep ahlak jeste, zaista, velika deredža!

Izvor: Svjetla i tmine

Autor: Almir Fatić

Za Akos.ba pripremila: Selmedina M.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top