MultimedijaVideo

Svečanom akademijom Medresa “Osman-ef. Redžović” ispratila 27. generaciju maturanata

U Kulturnom centru Altindag u Visokom večeras je održana Svečana akademija Medrese „Osman-ef. Redžović“, kojom je ova odgojno-obrazovna ustanova Islamske zajednice (IZ) ispratila 27. generaciju učenika i učenica.

Čestitke učenicima i učenicama ove generacije, njihovim roditeljima, ali i profesorima, uputio je izaslanik reisu-l-uleme dr. Enes Ljevaković.

– Mnogo je razloga zbog kojih trebate biti ponosni što ste bili učenici, a sada maturanti ove Medrese. Pohađali ste i uspješno okončali školovanje u jednoj od naših medresa, koje baštine tradiciju višestoljetnog obrazovanja u našoj zemlji. Medrese su naše najstarije odgojno-obrazovne ustanove na ovim prostorima. Ponosimo se time, ali i činjenicom da su medrese danas savremena učilišta, koja pružaju znanja iz tradicionalnih i racionalnih nauka, kao i primjeran odgoj – poručio je Ljevaković.

viber_image_2022-05-13_17-37-56-032.jpg - Svečanom akademijom Medresa

Na Svečanoj akademiji obratio se i direktor Medrese „Osman-ef. Redžović“ Dženan Handžić, naglasivši da kolektiv osjeća radost i ponos što su „postrojili najbolje što su imali – mladost i ljepotu, britke umove i čiste duše, momke i djevojke koji su pokazali da mogu i žele čuvati emanet vjere i emanet domovine“.

– Vjerujem da smo vam dali dovoljno, da su vaša pleća dovoljno jaka da ponesu teret odgovornosti za svoju budućnost, ali poput majke kad ispraća i s kućnog praga dovikuje posljednje savjete ne mogu a da ne ponovim barem ponešto od onog čemu smo vas učili.

Čuvajte svoju vjeru i svoju dušu.

U životu birajte teži put. Cijenite kritiku, jer je možete dobiti samo od iskrenih prijatelja. Ne takmičite se ni s čijim danas, nego sa svojim jučer. Budite najbolja verzija sebe. Smilujte se onima na zemlji, da bi se vama smilovao Onaj na nebesima. Dok su živi, čuvajte i poštujte roditelje, svoje jedine besplatne i bezuvjetne prijatelje. Ne zaboravite ni svoju Medresu, jer je kao roditeljska kuća, prostor koji nas trajno određuje – poručio je direktor Handžić maturantima.

Selame i čestitke muftije sarajevskog dr. Nedžada Grabusa, u svojstvu izaslanika, prenio je dr. Ahmed Purdić.

– Maturantima želimo poručiti da gdje god budu i čime god da se bave, a vjerujemo da će raditi dobra i korisna djela, da budu ponosni na svoju domovinu, svoju vjeru i svoje obrazovanje – istaknuo je dr. Purdić.

viber_image_2022-05-13_19-42-53-562.jpg - Svečanom akademijom Medresa

Diplome su dobili 44 maturanta (26 maturantica i 18 maturanata), koji su se u toku četverogodišnjeg školovanja u Medresi osposobili za dalji nastavak školovanja, obogaćeni moralnim i radnim navikama, kao i stručnim i općim znanjem.

– Time što smo ponijeli diplomu ove škole, postali smo dio trajne porodice učenika i učenica, profesora i profesorica, koji su bili naši iskreni prijatelji. Zahvaljujem se svima koji su doprinijeli uspjehu, kojem se danas svi radujemo – kazao je, obraćajući se prisutnim, učenik generacije Naser Šabić.

Učenica 27. generacije maturanata je Ajša Herceglija.

– Danas zatvaramo posljednju stranicu knjige koja se zove srednjoškolsko obrazovanje, a otvaramo novo poglavlje, u kome nas očekuju i novi izazovi i prepreke. Danas se rastajemo, odlazimo, ali uvijek ćemo na ovu školu gledati kao na svoj dom. U četiri godine koje su iza nas ostaju najljepše uspomene i prijateljstva za cijeli život – naglasila je ona na Svečanoj akademiji.

Akademiji su prisustvovali i mnogi istaknuti gosti, predstavnici javnog, društvenog i političkog života naše zajednice.

– Sretan sam što danas u Visokom imamo regionalni susret, jer učenici Medrese dolaze iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine. Upravo ta raznolikost je istinsko bogatstvo koje baštini naša Medresa i visočki kraj – izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Grada Visokog Mirza Ganić.

Kao javna ustanova, Medresa je dio javnog sistema obrazovanja i u svom radu uživa izuzetnu podršku nadležnog ministarstva i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

– U našem kantonu postoji veliki broj osnovnih i srednjih škola, ali samo je jedna škola ovog tipa, u kojoj se djeca obrazuju u duhu islamskih propisa i pripremaju za nastavak školovanja na raznim fakultetima.

Ovakvom školom ponosile bi se mnoge veće, uređenije i bogatije zemlje od naše. Ona je promijenila lice visočkog kraj – kazao je na Svečanoj akademiji kantonalni premijer Mirnes Bašić.

Prije Svečane akademije, učenici i učenice 27. generacije Medrese su prodefilovali ulicama Visokog.

viber_image_2022-05-13_18-33-05-552.jpg - Svečanom akademijom Medresa

Medresa „Osman-ef. Redžović“ u Visokom počela je s radom ratne 1992/93. godine, a nosi ime alima Osman-ef. Redžovića.

Danas je respektabilna odgojno-obrazovna ustanova, kojom se ponose Grad Visoko, Zeničko-dobojski kanton, Muftijstvo sarajevsko i Islamska zajednica.

Prepoznatljiva je po kontinuiranom razvoju, ali prije svega po svojim alumnistima, kojih je u ovih skoro 30 godina bilo preko 1500.

(Preporod.info)

 

Povezani članci

Back to top button