Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Svečano otvorena izložba slika Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika

Svečano otvorena izložba slika Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika

Svaka umjetnost i svaki umjetnik nose u sebi sopstvenu, fatalističku osjećajnost za svijet u kojem se ostvaruje ljudska civilizacija, i zahvale onome koji je boju prvu opazio. Slati svjetlost u dubine ljudskog srca je zapravo poziv umjetnika, a upravo u to su se osvjedočili, i svjetlost u sebi osjetili, oni koji su prisustvovali otvorenju izložbe slika Sandžačkog udruženja likovnih ujetnika (SULU), koje je održano u petak, 28. septembra u auli sarajevske Vijećnice. Na samom početku, prisutne je, biću ugodnim notama, počastio pijanista Adem Mehmedović, i time ovoj svečanosti dao dodatnu nit posebnosti i ugode.

Gostujuća izložba Sandžačkog udruženja likovnih umjetnika rezultat je kvalitetne i bogate saradnje kulturnih centara, kao i čelnika Grada Novog Pazara i grada Sarajeva, a koja se tradicionalno, već 13 godina unazad održava. Svečano otvaranje izložbe slika, od ukupno 27 autora, okupilo je brojne ljubitelje umjetnosti, a slike sandžačkih umjetnika predstavljene su sarajevskoj likovnoj publici na opće oduševljenje. Prisutne je, ispred javnog preduzeća Sarajevo d.o.o. i ispred grada Sarajeva, pozdravio i dobrodošlicu poželio Esed Tanović. Također, podsjetio je na nit poveznicu između Sarajeva i Novog Pazara, a to je osnivač Isa-beg Ishaković.

Ovom prilikom se ljubiteljima likovne umjetnosti obratio i Faruk Suljević, pomoćnik načelnika Novog Pazara, koji se također osvrnuo na historijski aspekat i historijsku povezanost gradova Sarajeva i Novog Pazara, te je podsjetio na značaj održavanja veza, i na značaj njegovanja odnosa i zajedništva.

Članovi udruženja SULU su dali značajan doprinos svojim predanim radom i impozantnim brojem samostalnih izložbi, što ih svrstava u red stvaralaca s recentnom umjetničkom biografijom. Likovi umjetnici koji djeluju pri SULU, su djelima ukazali da je mirenje različitosti itekako moguće, te su podsjetili da slika govori više nego li hiljadu riječi.

Kustosica ove izložbe je Olivera Vukotić, a izložbu je predstavio i svečano otvorio akademski slikar prof. Ervin Ćatović: „Procjenjujući djela i biografije umjetnika na ovoj izložbi, vidljivo se ukazuje realitet jedinstvene likovne scene. Zaključak je svakako da je savremena likovna umjetnost Sandžaka autentična, ona ima svoju specifičnost, svoju vrijednost i kroz to svoj kvantitativni i kvalitativni rast, intenzivan u posljednjiih 20 godina. Upravo taj umjetnički zamah garantuje izražajno-sadržajnu budućnost cjelokupne umjetnosti Sandžaka ali i obavezuje. Samo postojanje savremenih likovnih koncepcija u umjetnosti Sandžaka danas – rezultuje postojanje kontinuiranog valera specifičnosti kao i presudne, pravovremene i pravovaljane transmisije opšte likovne znakovnosti i univerzalne likovne vrijednosti, koje u primarnom u svim pozitivnim autorskim različitostima ne poznaje granice.“

Godišnja, sada već tradicionalna izložba udruženja SULU potvrđuje kontinuitet kreativnih projekcija i relevantan je nosilac izražajne zrelosti darovitih umjetnika koji sandžačku likovnu scenu uodi u respektabilne tokove likovne umjetnosti uopšte, a ova izložba je odveć lijep vid njegovanja odnosa između dva srodna grada, i vid njegovanja umjetnosti.

Izložba će biti otvorena do 18. oktobra. Svi oni koji su u prilici, toplo preporučujemo posjetu ovoj izložbi, koja će vas podsjetiti na ljepotu umjetnosti crtane osjećajima, a u vama probuditi val najljepših emocija.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top