Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Sarajevo Halal Fair: Promocija kuharice „Iz Nahline halal  kuhinje“

Sarajevo Halal Fair: Promocija kuharice „Iz Nahline halal  kuhinje“

“Sve što unosimo u naš organizam gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život.“ Hipokrat

„Iz Nahline halal  kuhinje“ je jedinstvena kuharica, koja je sarajevskoj publici predstavljena 28. septembra, drugog dana Sarajevo Halal Fair-a, prvog međunardnog sajma halal industrije, koji se održava u Centru Skenderija, a što je bio nastavak niza promocija navedene kuharice. Kuharica ‘Iz Nahline halal kuhinje’ stiže iz Siska, a izdavač ove kuharice je Centar za certificiranje halal kvalitete iz Hrvatske.

Osnovne odredbe o halalu su utvrđene u izvorima islamskog učenja i konzistentne su vremenski i prostorno. Halal industrija u suštini prelazi političke, kulturološke i nacionalne granice i postaje sve zastupljenija. Halal je sve ono što je čisto i sigurno, sve što poboljšava život i održivost, stoga i halal kuhinja podrazumijeva jesti zdravo, kvalitetno, umjereno i raznovrsno, što je u saglasnoti sa savremenim načelima pravilne prehrane. Poznavajući  da hrana ima utjecaj kako na tjelesno, tako i na mentalno zdravlje čovjeka, a razumijevajući značaj odabira hrane i raznolikosti obroka u svakodnevoj pripremi, spremanih s ljubavlju i pažnjom, djevojke i žene pri Vijeću žena Medžlisa Islamske zajednice Sisak „Nahla“ odlučile su se na pripremu prve halal kuharice, koja je u svojoj konačnici znatno doprinijela promociji halal ishrane i podizanju svijesti o njenoj važnosti. Na promociji kuharice spomenuto je i značenje arapske riječi ‘nahla’, pčela, koja je sinonim za trud, rad, kreativnost, harmoniju, a upravo ovim riječima bi se mogle opisati i autorice ove kuharice. „Iz Nahline halal kuhinje“ sadrži preko osamdeset recepata tradicionalne i moderne kuhinje, koje su autorice ili same osmislile ili obogatile svojim kreativnim idejama. Kuharice je nastajala u periodu od nekoliko godina, te je danas poklon društvu, koje halal  ishranu prepoznaje kao ispravnu i kao zdravu.

 

Na sarajevskoj promociji navedene kuharice, u okviru Sarajevo Halal Fair-a, prisutnima su se obratili Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, i chef Nihad Mameledžija, koji je ujedno i recenzent ove kuharice. Mameledžija je ovom prilikom kazao kako ga je prije svega oduševila činjenica da su se žene pri Vijeću Medžlisa Islamske zajednice Sisak odlučile na pripremu recepata i njihovog objedinjavanja u jedinstvenu zbirku iz razloga kako bi na taj način prikupile određena sredstava, i time dale svoj doprinos izgradnji džamije u Sisku. Chef Mameledžija je također kazao da je izbor recepata ali i njihova imena veoma osmišljen, te da se u ovoj kuharici može naći od okusa Orijenta do okusa Mediterana, i da će ova kuharica i onima koji nisu upućeni u šarolikost halal kuhinje, predstaviti njeno bogatstvo.

Aldin Dugonjić je u razgovoru za Akos.ba o kuharici kazao: „Projekat pripreme kuharice je pokrenut s ciljem pomoći izgradnje džamije u Sisku, sva sredstava prikupljena od prodaje ove kuharice biće usmjerena u tom pravcu. Specifičnost je dvojezičnost ove kuharice, ali isto tako i nutricionistička tablica, koja ujedno omogućava praćenje broja kalorija. Sve namirnice koje su korištene, su halal certificirane. Kuharice sadrži brojne recepte, počevši od predjela do deserta, od tradicionalnih, modernih, ili pak orjentalnih i mediteranskih jela. Ovo je lijepo i jedinstveno djelo, koje je osim u Hrvatskoj, pronašlo svoj put i do mnogih diljem regiona, ali i svijeta. Reakcije publike su i više nego pozitivne, što nam ukazuje na činjenicu da se halal njeguje i društvu, te da takoreći postaje svjevrsni trend, a neizostavno je spomenuti da na promocijama često imamo veću potražnju kuharica, nego li ih imamo na raspolaganju, i mi se, ako Bog da, nadamo nastavku ove lijepe priče.“

Tradicija je u ovoj kuharici modernizirana, kako bi se halal hrana približila i nemuslimanima, a svi oni koji nisu upoznati sa bogatstvom halal kuhinje i njenom raznolikošću, ostaju iznenađeni šarolikošću recepata, što omogućava praktičnu primjenu ove kuharice u svim domovima. Potražnja za halal proizvodima raste iz godine u godinu, i već sada je osjetan nedostatak ponude u odnosu na potražnju, a ova kuharica je značajan doprinos promociji i njegovanju halala.  Kuharica „Iz Nahline halal kuhinje“ će se, pored Sarajeva, sigurno pominjati na mnogim svjetskim Halal kongresima, a njena dvojezičnost omogućava prelaženje granica i jezičkih barijera.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top