Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Supružnici Ferid i Sabina iz Podgorice: Zajedno poste ramazan decenijama

Supružnici Ferid i Sabina iz Podgorice: Zajedno poste ramazan decenijama

– Prisjećajući se kako je nekada davno bilo, kakvi su bili ramazani i iftari, Ferid poručuje da je bilo mnogo poštovanja među ljudima i komšijama

Piše: Adel Omeragić

Ramazan, odabrani muslimanski mjesec posta, se u kući Alivodića u Podgorici svake godine dočekuje s posebnom emocijom i zadovoljstvom. Ferid i Sabina su bračni par koji već decenijama zajedno poste mjesec ramazan, zajedno se mole Bogu, zajedno su pet puta bili na hadžu, javlja Anadolu Agency (AA).

– U braku 61 godinu –

Ferid je cijeli život u Podgorici. Tu se rodio, kao i njegovi preci. Sa Sabinom je u braku 61 godinu. Nekada je bio vlasnik restorana, pa se prisjeća kako je u isto vrijeme bio za roštiljom i postio. Kaže da mu to nije bio problem. Uvijek je, kaže, sa lakoćom postio.

“Nijedan mi ramazan nije bio težak, ni meni ni mojoj ženi. Najbolje se sjećam prošlog ramazana, ja žedan nisam bio ni jedan dan, a glad ni da ne pominjem”, kaže Ferid, koji je ekipu AA ugostio u svom domu.

Prisjećajući se kako je nekada davno bilo, kakvi su bili ramazani i iftari, Ferid poručuje da je bilo mnogo poštovanja među ljudima i komšijama.

“Ulice su mirisale ramazanom. Danas ramazan ko posti, mislim na Podgoricu, eto postim ja ramazan, a ranije ga je postio i onaj ko ne posti, hoću reći i onaj ko nije musliman. Eto koliko nas je taj poštovao, a normalno i mi njih. Gost kada bi došao pa te ne nađe kući, komšija bi se pozabavio oko gosta. Nema toga nikad više. Ja i žena postimo, i mi ramazan osjećamo kao što je nekada bilo. Ali tu su bili odlasci i dolasci, da se ne zna ko će kod koga poći da se iftari. Posti se 30 dana, a trebalo bi ti 500 dana da odeš kod svih, ko te sve zvao”, priča Ferid.

– Sve u znaku ramazana –

U njegovom domu sve je u znaku mjeseca posta. Na stolu su primjerci časne knjige Ku'rana, svete knjige koju on i njegova supruga prouče svakog ramazana. Ferid i Sabina imaju posebnu sobu u kojoj obavljaju namaz.

Feridova supruga Sabina prijeklom je iz Nevesinja, iz Hercegovine. Već 61 godinu je u Podgorici. Kada su u pitanju ramazanski običaji, poručuje da se ništa nije promijenilo.

“Mi smo ljudi u godinama i mi smo od naših roditelja sve naučili, kako su oni praktikovali islam, tako smo i nas dvoje nastavili, a Bogu hvala i naša djeca. Ništa se promijenilo nije, jer smo voljeli da se posti, da se vjera praktikuje, da klanjamo, da se dragom Allahu molimo”, ističe Sabina.

Ovih dana, posebna je euforija i pozitivna energija kod ovo dvoje ljudi. Baš zbog ramazana. Oni na svakom koraku pokazuju sreću i radost što mogu postiti.

“Dom mi miriše na ramazan, veselimo se ramazanu. Završila sam dosta poslova, da bi imala više vremena za ibadet i za učenje Ku'rana. Na dvoje sjednemo da vidimo šta ćemo za iftar, zajedno to spremamo, baš sa užitkom, srećom i veseljem. Posebno kada nam dođu djeca i unučad, pošto smo mi velika porodica. Imamo četvoro djece, dvanaestoro unučadi i troje praunučadi”, kaže Sabina.

– Pet puta obavili hadž –

Do sada su Ferid i Sabina pet puta išli na hadž. Oboje su vjernici, a Sabina detaljno objašnjava kako izgleda njihov dan tokom ramazana.

“Ja i Ferid ustajemo ujutro u pet sati da klanjamo sabah. Nakon toga odmaramo, pa počnemo da učimo Ku'ran. Trudimo se da za cijeli mjesec ramazana proučimo cijeli Ku'ran. Onda klanjamo podne i ikindiju, nakon ikindije kreće spremanje iftara, da nam na vrijeme bude gotovo. Klanjamo akšam, a nekada, kada možemo, idemo da klanjamo teraviju. Dok sam bila mlađa, klanjala sam svaku teraviju, sada imam zdravstvenih problema”, ističe Sabina.

Ona poručuje da je porodica ključ svakog uspjeha, a da su mir i harmonija među ljudima najvažniji. Ima želju da nekada baš za vrijeme ramazana posjeti sveta muslimanska mjesta Mekku i Medinu.

Sabina se sjeća i ramazana dok je bila dijete. Kaže da je tada bilo više sloge.

“Manje se imalo, ali nekako mi se čini da se ljepše živjelo. Nekako, narod nije bio prohtjevan kao danas. S malo je čovjek bio zadovoljan. Ja se sjećam, dijete sam bila, kada sm išla da vidim munaru, kada hodža uči ezan, da trčim da kažem majci i babi da je vrijeme iftara i onda se mi djeca pokupimo na iftar. Toliko je to bilo sretno, zadovoljno. Kažem, manje se imalo, ali je nekako narod mirnije živio i u višoj slozi”, rekla je Sabina.

 Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top