Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Erdogan u Sarajevu: Uvijek ćemo biti uz Bosnu i Hercegovinu

Erdogan u Sarajevu: Uvijek ćemo biti uz Bosnu i Hercegovinu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan sa delegacijom Vlade Republike Turske boravio je danas u radnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Visoka delegacija Republike Turske doputovala je oko 12 sati na sarajevski aerodrom gdje je dočekana od strane predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića. Potom je upriličen sastanak u zgradi Predsjedništva BiH gdje se razgovaralo o pitanjima značajnim za bilateralnu saradnju dvije države te o budućim projektima iz oblasti saobraćaja, trgovine, turizma, poljoprivrede i kulture.

Nakon sastanka u Predsjedništvu BiH, turski predsjednik je zajedno sa Bakirom Izetbegovićem obišao mezar Alije Izetbegovića na Kovačima, proučio Fatihu i položio cvijeće.

U 15:10 je predsjednik Erdogan stigao u Olimpijsku dvoranu Zetra gdje je dočekan ovacijama hiljada pristalica i simpatizera koji su došli iz desetak europskih država na taj skup.

Na početku su emitovane himne Bosne i Hercegovine i Turske a hafiz Hamza Lavić je proučio odlomak iz Kur'ana.

U polusatnom govoru, predsjednik Erdogan je naglasio značaj odnosa Turske i Bosne i Hercegovine.

‘BiH je danas pokazala da nije demokratska samo na riječima nego i na djelu i u praksi, a to je dokazala omogućivši nam okupljanje danas i ovdje. U vrijeme kada su slavne evropske demokratije pale na ispitu”, rekao je Erdogan.

Podsjećajući da je posjetio prvog predsjednika BiH rahmetli Aliju Izetbegovića u bolnici neposredno pred njegovu smrt, kazavši kako mu je Alija tada rekao da brine o Bosni i Hercegovini, Erdogan je rekao kako Bosni i Hercegovini Turska posvećuje posebnu pažnju.

Na skupu je govorio i Bakir Izetbegović koji je dao podršku predsjedniku Erdoganu na predstojećim izborima koji se održavaju 24. juna u Turskoj.

Današnji skup je bio povod dolaska hiljada turista u našu državu a posebno u glavni grad. Pune ruke posla su imali ugostitelji, taksisti, trgovci.

Senad iz Novog Pazara za naš portal kaže: “Došlo je oko 1.500 Bošnjaka iz Sandžaka na današnji skup. Došli smo da podržimo predsjednika Erdogana. Čudi nas da nije bilo više domaćina iz Sarajeva na ovom značajnom događaju.”

Fatma iz Hanovera, Njemačka nam na engleskom jeziku kaže: “Putovali smo 15 sati da dođemo na ovaj skup da pružimo podršku našem predsjedniku. Umorni smo, postimo ali ne žalimo. Prvi put smo u Sarajevu i nakon skupa idemo na mezar Alije Izetbegovića. Vratit ćemo se na iftar u Zetru a onda opet nazad u Njemačku. Već sutra nas čekaju poslovne obaveze. Planiramo ljetos doći nekoliko dana u ovaj prelijepi grad.”

Galeriju fotografija možete pogledati u našem Facebook albumu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top