EkonomijaVijesti iz zemlje

Sunce i miris behara oživjeli Mostar i najavili početak turističke sezone

– Parkovi i ulice su prepuni građana koji uživaju u ljepotama prirode, a veliki broj domaćih i stranih turista posjetio je i staru gradsku jezgru i uživao u prizoru suncem okupanog Starog mosta u Mostaru
 Cvjetovi i miris behara, procvjetale ljubičice, sunčeve zrake i temperature do 20 stepeni prvi su znaci proljeća koji su oživjeli mostarske bašte, parkove ulice i sve dijelove grada, te najavili uspješan početak turističke sezone, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Andrija Krešić tvrdi da je lijepo vrijeme i miris mostarskog behara u gradu na Neretvi već otvorio predsezonu.

“Zaista imamo prilično veliki broj gostiju, a jedan od najvećih faktora svakako su vremenske prilike. U Mostaru je već probeharalo, sunce grije, što privlači domaće i strane goste, tako da prema sadašnjem stanju su nam očekivanja jako velika“, kaže Krešić za Anadolu Agency.

Vjeruje kako će ovogodišnja predsezona, ali i sezona biti najuspješnija do sada.

“Ako se nešto ne desi nepredviđeno ova predsezona i sezona mogle bi biti upamćene po broju gostiju u zadnjih nekoliko godina“, ističe Krešić.

Da su očekivanja opravdan uvjerila se ekipa Anadolu Agency koja donosi jedinstvene fotografije svjedočeći živost u gradu na Neretvi.

Parkovi i ulice su prepuni građana koji uživaju u ljepotama prirode, a veliki broj domaćih i stranih turista posjetio je i staru gradsku jezgru i uživao u prizoru suncem okupanog Starog mosta u Mostaru.

Gosti koji pristižu kako, kaže Krešić, većinom su iz azijskih zemalja, koji se ne zadržavaju puno u Mostaru, ali kako naglašava ove godine očekuje se povećan broj gostiju iz Italije i Njemačke koji su proteklih godina bili u znatnom opadanju.

Mostar je destinacija koju posjećuju gosti iz cijeloga svijeta, a kako naglašava Krešić grad na Neretvi ne zaobilaze gosti ni iz Međugorja ni posjetitelji ostalih znamenitosti u regiji.

Podsjetio je da prema procjenama Turističke ztajednice HNK Mostar godišnje posjeti oko milijun gostiju, a kako ističe ako se po jutu dan poznaje ove godine milijunski broj posjetitelja Mostar bi trebao nadmašiti.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button