Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Igra riječi i sjena dokumentarni film o Nedžadu Ibrišimoviću

Igra riječi i sjena dokumentarni film o Nedžadu Ibrišimoviću

Dokumentarni film “Igra riječi i sjena – Nedžad Ibrišimović” o životu i djelu našeg velikog književnika, slikara i vajara, premijerno je prikazan 6. marta u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Prisutne je na samom početku prelijepim muzičkim performansom počastila Nedžadova kćerka Nafija, a na oduševljenje prisutnih. Gradonačenik grada Sarajeva, Abdulah Skaka, je bio spriječen da prisustvuje događaju, ali je putem poruke prisutne pozdravio i izrazio zadvoljstvo nastalim produktom, koji je svjedokom da bosanskohercegovačko društvo njeguje svoje velikane.

Sjećanje

Traganje za čudom, za igrom riječi i sjena, nepresušna volja i ljubav prema znanju i prirodi – sve je ono što svakog čitaoca iznova vraća Ibrišimoviću. Ta umjetnička svestranost čini ga neponovljivim i svevremenim na ovim prostorima, a zasigurno i šire. Nastojeći kreirati vjerodostojan uradak o multiizražajnom umjetniku poput Nedžada Ibrišimovića i potaknuti novu čitalačku publiku u otkrivanju njegovog kompletnog životnog magnum opusa, nastao je film koji uistinu predočava dio Nedžadove nezaboravne aure.

“U tom smislu, sagovornici su Ibrišimovićevi prijatelji, ljudi od pera, pažljivi čitaoci, njegovi kritičari, članovi porodice. Oni iz svojih perspektiva govore o tome kakav je bio pisac i čovjek i kako oni razumijevaju ono što je on radio”, objašnjava scenaristica Alema Kazazić.

Film je nastao u režiji Himze Mihaljevića, a prema scenariju Aleme Kazazić. Produkciju potpisuje Udruženje Baština i Federalna televizija kao koproducent. O Nedžadu, u filmu govore akademik Abdulah Sidran, prof. dr. Sead Šemsović prof. dr. Edin Pobrić, književnik Damir Ovčina, te sinovi Oro Ibrišimović i Zlatan Ibrišimović. Njegovi sinovi govore o životu njihovog oca, odnosno kako je bilo živjeti uz njega te iznose neke detalje koji su zanimljivi ljudima koji mu nisu mogli biti blizu.

Tako, Nedžadovi sinovi se prisjećaju porodičnih termina „male, srednje i velike tišine“, koju je njihov otac tražio u naletima inspiracije.

“U Nedžadovom materijalu koji je stvarao svoj svijet u jeziku je promišljenost, posvećenost, rad u osnovi svega toga, koji nije štrebanje, nije bubanje, nije pravopis, nije gramatika, nije ništa od tih stvari koje svaka blesa može naštrebati napamet. To je mnogo ozbiljnija stvar da bi se došlo do te pročišćenosti, do jednostavnosti”, navodi književnik Damir Ovčina.

Udruženje Baština namjerava pokrenuti kulturnu manifestaciju Dani Nedžada Ibrišimovića koju će realizirati u oktobru ove godine u Ilijašu, Žepču i Sarajevu – gradovima koji su obilježili njegov život i stvaralaštvo, a TV premijera filma “Igra riječi i sjena – Nedžad Ibrišimović” bit će upriličena 7. marta, u 20.30 sati u programu Federalne televizije.

Za Akos.ba: Rabija Arifović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top