Islamske temeU FokusuVijesti iz zemlje

Subašić: Za majke je usvajanje Rezolucije historijski događaj

Predsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić jedna je od najzaslužnijih što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija danas usvojila Rezoluciju o Srebrenici.

Nakon usvajanja Rezolucije, kazala je da borba još uvijek traje.

– Nikad nisam mogla pomisliti da zlo može pobijediti i da Rezolucija neće biti usvojena. Za majke je ovo historijski događaj. Mi nemamo dva života. Ovom rezolucijom svaki 11. juli bit će posvećen Srebrenici, Ovim je UN, na neki način, oprala svoju svijest – istakla je Subašić.

Čestitala je svima koji su bili na strani istine i pravde.

– Čestitam svima koji su pomogli de se ovo rezolucija desi, a one koji nisu glasali za nju ne želim vidjeti u Potočarima.

Ova rezolucija bi više bila potrebna ljudima u RS i Srbiji nego nama, jer mi majke znamo istinu, i nadam se da će oni barem kroz Rezoluciju naučiti istinu – naglasila je Subašić.

Ona navodi da je jedan od ciljeva da se za svakog ubijenog Srebreničana pred lice pravde izvede svaki počinilac.

– Svaka majka, bez obzira kako se zove, ima dvije želje, pronaći kosti svoga djeteta i da zločinci izađu pred lice pravde.

Moramo se boriti, borba još uvijek traje.

Dejtonskim sporazumom je potpisan mir, ali borba još traje, mnoge majke nisu pronašle svoju djecu – kazala je Subašić, navodeći da se Rezolucijom to pitanje tretira, s ciljem da se pronalazak posmartnih ostataka privede kraju.

Istakla je i da će majke Srebrenice napraviti analizu Rezolucije.

– Kad uradimo analizu, vidjet ćemo šta možemo izvući iz Rezolucije a šta ne, mi majke ćemo na svoj način to da uradimo – kazala je Subašić.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button