Brak i porodicaZdravlje

Stvari koje vas pedijatri mole da prestanete raditi

Pročitajte šta pedijatri poručuju roditeljima:

  1. Prestanite da se konsultujete sa dr Guglom

Kada se uplaše za zdravlje svog djeteta, roditelji odmah odu na internet. Naravno da postoje ozbiljne i relevantne veb strane, poput zvaničnih sajtova pedijatrijskih udruženja, ali nemoguće je djetetu postaviti dijagnozu tek tako. Pedijatri kažu da roditelji koji prvo konsultuju internet u ordinaciju dolaze sa predubeđenjem da njihovo djete ima ovu ili onu bolest, te da ih je teško razuvjeriti.

  1. Prestanite da za svaku sitnicu trčite u hitnu službu

Osim kad su baš hitni slučajevi u pitanju, mnogo je bolje prvo pozvati telefonom, zamoliti za savjet i porazgovarati sa ljekarom. Tako ćete se umiriti i dobiti procjenu da li zaista treba doći u hitnu službu ili otići kod pedijatra slijedećeg jutra.

  1. Prestanite da zahtjevate antibiotike

Prirodno je da želite da vam djete što brže ozdravi, ali antibiotici najčešće nisu put ka izlječenju, već ka slabijem zdravlju. Oni su lijek za bakterijske infekcije, ali djeca uglavnom oboljevaju od virusnih. A viruse ne liječe antibiotici već mirovanje i strpljenje. Antibiotici u tom slučaju mogu samo stvoriti kod vašeg djeteta bakterijske sojeve otporne na lijekove.

  1. Ne odbijajte vakcine i ne zahtjevajte promjene rasporeda vakcinacije

Ironično je da roditelji toliko vole antibiotike a toliko se istovremeno plaše vakcina. Čak i kada nemaju ništa protiv vakcinacije, žele da ih njihovo djete prima po drugačijem rasporedu. A što se vakcinacija više odlaže, to je djete duže nezaštićeno.

  1. Prestanite da ostavljate djecu pred ekranima koliko žele

Što su vaša djeca više pred ekranima, to se manje igraju napolju, manje su fizički aktivna i sporije se razvijaju njihove društvene veštine.

  1. Prestanite da mislite da prehlade imaju veze sa hladnim vremenom

Vaše dete neće se prehladiti ako izađe bez jakne i nema smisla da stalno bijete takve bitke sa njim. Prehlade su virusne infekcije koje djeca dobijaju zato što diraju zaražene površine a onda ruke stavljaju u nos, oči i usta. Zimi se djeca više razboljevaju zato što su više unutra, a u zatvorenom i slabo provjetrenom prostoru virusi se lakše prenose.

  1. Nemojte preskakati sistematske preglede

Svi roditelji su preopterećeni obavezama i lako je preskočiti posjetu ljekaru onda kada djetetu ništa ne fali. Ali pedijatri upozoravaju da time gube priliku da spriječe nastanak i razvoj određenih bolesti i poremećaja. Umjesto da samo liječe onda kada je djete već bolesno, pedijatri treba i da na vrijeme primjete probleme sa vidom, krvnim pritiskom, usporenim rastom, krivom kičmom, srčanim šumom… Istovremeno, ovakve posete omogućavaju djetetu da se navikne na svog pedijatra.

  1. Ne čistite uči djeteta štapićima

Time samo nabijate ušni vosak dublje u ušni kanal, zbog čega vremenom djete počinje slabije da čuje i osjeća bol. Umjesto toga, dozvolite vodi da uđe u uši tokom kupanja pa će vosak sam izaći.

  1. Prestanite da paničite zbog visoke temperature

Osim ako je u pitanju novorođenče, kada treba biti oprezan, visoka temperatura je samo jedan od simptoma koje treba prijaviti pedijatru. Visoka temperatura skoro nikad nije nešto što će zabrinuti ljekara, već je, poput zapušenog nosa, bola, kašlja – dio kliničke slike koji će ljekaru pomoći da donese dijagnozu.

detinjarije.com

Povezani članci

Back to top button