Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Stvari ili djela preko kojih se produbljuje osjećaj bratstva

Stvari ili djela preko kojih se produbljuje osjećaj bratstva

Islam je postavio principe koji se moraju sprovesti u djelo i sredstva koja povećavaju bratsku vezu među osobama. Ako se osobe koje žele ostvariti bratsku vezu budu pridržavale ovih principa i sprovodile ih, pojačat će im se bratstvo i međusobno povjerenje.

Draga braćo, nudimo vam sredstva preko kojih ćete pojačavati i učvrstiti vezu islamskog bratstva:

– Kad neko od vas zavoli svoga brata, neka ga obavjesti o tome
Enes Ibn Malik prenosi da je neki čovjek sjedio sa Poslanikom. Jedan od ashaba je prošao pored njih i Allahovom Poslaniku kazao: „Allahov Poslaniče, ja volim ovog čovjeka“, a Poslanik ga upita: „Jesi li ga obavijestio o tome da ga voliš u Ime Allaha?“ „Ne.“ – reče ovaj čovjek. Poslanik mu na to kaza: „Sustigni ga i reci mu da ga voliš.“ Ovaj ga stiže i reče mu: „Volim te u ime Allaha.“
„Zavolio te Onaj u Čije ime me voliš!“- odgovori mu ashab koji je sjedio sa Poslanikom. (Ebu Davud)

– Kad se neko rastane sa svojim bratom, neka ga zamoli da uputi Allahu dovu za njega
Omer bin el-Hatab, r.a., pripovjeda : „Zamolio sam poslanika da mi dozvoli da obavim umru, pa mi je dozvolio i rekao:“Ne zaboravi nas u dovama, brate moj!“ – Te riječi su mi bile vrednije nego cijeli dunjaluk.“ (Ebu Davud, Tirmizi)
Nijedan musliman ne zamoli Allaha za svog brata u otsustvu, a da melek ne kaže: „I tebi nek Allah podari isto.“

– Kada osoba sretne svoga brata po vjeri, neka mu se osmjehne i razvedri lice
Poslanik je rekao: „Nemojte potcjenjivati nijedno dobro djelo, pa makar to bilo da sretnete svog brata sa vedrim licem (osmijehom). (Muslim)

– Kad osoba sretne svoga brata po vjeri, neka požuri da se sa njim rukuje
Bera, r.a., prenosi da je Poslanik rekao: „Kada se sretnu dva muslimana i rukuju, bude im oprošteno prije nego se rastanu.“ (Muslim)

– Da osoba s vremena na vrijeme zijareti svog brata
Poslanik je rekao: „Uzvišeni Allah je kazao:“ Moja ljubav pripada onome koji se vole u Moje ime, koji se viđaju i druže u Moje ime i onima koji se obilaze u Moje ime.““ (Malik)

– Da čestita bratu kad prilika to nalaže
Enes bin Malik prenosi da je Poslanik rekao: „Ko susretne svoga brata s onim što voli kako bi ga obradovao, Allah će ga obradovati na Sudnjem danu.“
A najljepše je da u takvim prilikama koristi riječi prvih generacija.
Kada bi se nekom rodilo dijete, rekli bi mu: „Neka ti Allah podari bereketa u onome što ti je poklonio. Zahvaljuj Onome Koji ti je poklon dao. Neka ti bude poslušno i neka dugo živi.“
Kada se neko vrati sa puta , treba mu reći: „Hvala Allahu, Koji te sačuvao i počastio.“

– Da bratu pokloni hediju kada je u mogućnosti
Enes bin Malik prenosi da je Allahov Poslanik kazao: „Davajte jedan drugom hedije, one vam povećavaju ljubav i otklanjaju zlobu.“

– Da brine kada je u pitanju rješavanje problema njegovog brata
Ebu Hurejre pripovjeda da je Poslanik rekao: „Ko otkloni poteškoću svome bratu na ovome svijetu, Allah će njemu otkloniti na Sudnjem danu. Ko olakša svome bratu, Allah će njemu olakšati na Sudnjem danu. Ko prikrije mahanu svome bratu, Allah će je njemu prikriti na Sudnjem danu. Allah je u pomoći robu dok je rob u pomoći svome bratu muslimanu. (Muslim)

– Prema svom bratu treba ispuniti i još puno drugih obaveza
Da ga obiđe kada se razboli, da mu se odazove kada ga pozove, da mu kaže „jerhamukellah kada kihne i zahvali Allahu, da ga pomogne kada mu drugi učini nepravdu.

Izvor: ‘’Islamsko bratstvo’’
Autor: Abdulah Nasih Alvan

Za Akos.ba pripremila: Samira Muratović

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top