Pileći fileti i rižoto
Vrijeme pripreme: 5 minuta Vrijeme pečenja: 20 minuta Za 2 osobe
Sastojci:
- 300 g pilećih šnicli
 - 2 male kašike začina za piletinu
 - 2 male kašike soli
 - ½ kašike bibera
 - 1 mala kašika senfa po želji za
 - 1 mala kašika mediteranske mješavine začina
 - 1 povrtna kocka za juhu
 - 1 šolja riže
 - 4 šolje vode
 - 1 crveni luk
 - 2 velike kašike Sirela Ribanca
 - 2 velike kašike ulja
 - 1 kocka Dukat maslaca
 
Priprema:
Stavite vodu da zavrije. Pileće šnicle dobro pomiješajte sa 1 malom kašikom soli, ½ male kašike bibera, 1 malom kašikom začina za piletinu i malom kašikom senfa po želji. Očistite luk i izrežite ga na sitnije kockice.
- Korak:
 
U ključalu vodu dodajte povrtnu kocku za juhu i dobro pomiješajte pa kuhajte na srednjoj vatri 5 minuta. U tavi ugrijte ulje pa ispecite pileće filete dok ne porumene na obje strane. Pripremljenu piletinu odložite na tanjur sa strane.
- Korak:
 
U tavi u kojoj ste pripremili piletinu dodajte luk i dinstajte 1 minutu. Luku dodajmo rižu i miješajmo 1 minutu. Riži dodajmo 3 paljače pripremljenog temeljca od povrtne kocke za juhu i dobro pomiješajmo. Kada juha ispari ponovimo postupak i tako sve dok ne iskoristimo sav temeljac. Za kraj rižu začinite sa soli, paprom, mediteranskom mješavinom pa dodajte kocku Dukat maslaca, sve dobro pomiješajte pa ugasite vatru.
- Korak:
 
Pripremljene pileće filete poslužite uz rižot, sve pospite Sirela Ribancem i poslužite uz salatu po želji.
Dobar tek!
Akos.ba
				


