Kulinarstvo

Šta skuhati za manje od pola sata a da to vole i djeca?!

Evo savjeta i ideja koje će vam pomoći da se što bolje organizujete i pretvorite kuhanje u uživanje.

Rešenje je taktika zvana – planiranje obroka.

Ovo nikako ne znači da ćete svoju porodicu staviti na režim ishrane koji podrazumjeva da svake nedjelje jedu isto, niti da nema fleksibilnosti u pripremanju hrane. Naprotiv, cilj planiranja obroka je da vam uštedi novac i poštedi vas frustracije u kuhinji.

Odakle početi?

1.Pronađite recepte koje želite da spremite

Tako možete početi svoj plan i isplanirati doručak, ručak, večeru i užinu za svaki dan. Ako vam je vrijeme pripreme odlučujući faktor, gledajte samo recepte koji se uklapaju u taj vremenski okvir.

  1. Napravite listu namirnica za kupovinu i/ili naručite sve sastojke online
  2. Pravite plan jednom sedmično

Najefikasniji su planovi koje napravite u nedjelju za narednu radnu sedmicu i vikend jer tada najvjerovatnije imate najviše vremena za planiranje, a možete da uključite i ostale članove porodice u sam proces.

Prednosti planiranja obroka

Ovaj pristup ishrani ima brojne prednosti po kvalitet ishrane porodice, ali i kućni budžet, nabrojaćemo samo neke:

Ješćete zdravije – večere radnim danima se neće svoditi samo na brzu hranu

Veća vjerovatnoća da ćete se držati budžeta i trošiti manje jer ne kupujte impulsivno i neplanski – ljudi koji planiraju obroke su efikasniji u kupovini

Čuvanje prostora u frižideru jer se ne kupuju namirnice koje će „se možda nekome jesti“

Nema bacanja namirnica jer kupuju se samo stvari koje ćete i koristiti za pripremu jela a i možete planirati npr. piletinu jedno veče i pastu sa piletinom ili čorbicu za slijedeći dan i tako bolje iskoristiti namirnice

Manje odlazaka u prodavnicu u posljednjem trenutku jer vam je zafalio neki sastojak

Kupovina bez stresa jer je unaprijed isplanirana i kraći boravak u prodavnici

Mogućnost priprema veće količine kad neko jelo planirate da ponovite tokom sedmice kad imate suviše obaveza da biste kuhali.

Da li smo vas ubedili? Planiranje obroka uz pomoć dostupnih online alata ne samo da će vam uštedeti vreme i novac i umanjiti stres već ćete uživati u procesu! Vremenom, kako postajete sve bolji u planiranju recepata, kupovini po planu, naručivanju online i sve u okviru budžeta, pitaćete se zašto i kako niste ranije počeli.

Evo prijedloga šta možete da pripremite za manje od pola sata:

Pasta sa zelenim povrćem

Jela: Glavno jelo

Kuhinja: Italijanska kuhinja

Dijeta: Vegetarijanski

Sastojci:

Za 2 porcije

150 g brokolija

150 g graška

50 ml pesto sosa

150 g špinata

400 g makarona

3 kom. bosiljka

Priprema:

Stavite da se obari zeleno povrće: grašak, brokoli, špinat. Kada povrće bude skoro gotovo, stavite vodu da proključa za makarone. Sklonite povrće sa vatre i iscjedite ga, a makarone kuhajte nekoliko minuta u kipućoj vodi ili prema uputstvu s pakovanja. Kada su makarone gotove, pomješajte ih sa povrćem i ubacite pesto sos. Dobro promješajte i ukrasite listićima bosiljka. Uživajte u ovom zelenom obroku!

najboljamamanasvetu.com

Povezani članci

Back to top button