Brak i porodica

Šta se desi kad nestane ljubavi u braku?

Mnogi brakovi pate od manjka ili nepostojanja ljubavi. Kad prođe određen period poslije sklapanja braka, ljubav se počne smanjivati jer je muž opterećen obavezom izdržavanja porodice, pa zanemari sentimentalnosti i nježnosti prema supruzi, i njihova se veza svede samo na intimni odnos. Muž i žena u takvoj situaciji odustaju od podsjećanja na lijepe trenutke koje su proživjeli u prosidbi i u prvim danima braka. Štaviše, kad se čovjek obogati nakon siromaštva, isto to bogatsvo ne upotrebljava u osnaživanje ljubavi, pa neće supruzi kupit skupocjen poklon, već ulaže u trgovinu, razvija posao, usavršava se u svojoj struci…  A i supruga čini istu grešku.

Čini se da običaji i ambijent u kojem odraste djevojka imaju veliki utjecaj na ponašanje u braku, i greške se, iz generacije u generaciju, ponavljaju. Naime, uvriježeno je mišljenje da muž i žena ljubav ne smiju izjavljivati pred djecom, pa ona odrastu ne čuvši nijedno “volim te” i takvi, manjkavi, stupe u brak kad odrastu…

LJUBAV I MUŽEVLJEVE OBAVEZE

Žena nakon udaje nema osjećaj da bi mužu trebala pokloniti ljubav veću nego što on njoj poklanja. Naprotiv, ona čvrsto vjeruje u to da je muž obavezan da je obasipa ljubavlju i nježnošću, a da mu ona to ne uzvraća. Tako postupa većina žena. I to nije sve! Ima i onih žena koje se, nakon što postanu majka, svim svojim bićem okrenu djetetu, a dotle muža, koji možda ni prije nije bio voljen onako kako treba, posve zanemare. I one tad dijete, a ne muža, oslovljavaju sa “srce moje”.

Valja znati da je razborita ona žena koja se prema mužu odnosi kao da je on njeno prvo dijete, koje se obično više pazi i kojem se udovoljava. Razborita žena čuva svog muža i nije ga spremna prepustiti drugoj ženi ma kakve okolnosti bile. Ona mu je i supruga, i prijateljica, a i uzrok sreće. Ona u njegov život unosi radost, a otklanja od njega sve što ga tišti i ljuti.

Izvor: Seks u Islamu – umijeće vođenja ljubavi

Autor: Muhammed Hassan

Za Akos.ba pripremila: Samira Muratović

Povezani članci

Back to top button