Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Šta prvo treba uraditi kad kupite novi android mobitel

Šta prvo treba uraditi kad kupite novi android mobitel

Android operativni sistem je najpopularniji operativni sistem za pametne telefone na svijetu ali i jedan od složenijih. Dostupan je veliki broj servisa ali i preinstaliranih aplikacija koje vam možda neće trebati. Evo i liste onoga što bi svaki korisnik trebalo da uradi nakon kupovine novog Android telefona.

Početna podešavanja

Neki telefoni dolaze sa određenim servisima koji će vas odmah nakon uključivanja telefona pitati da se prijavite. Jednostavno ih preskočite, ili ukoliko je to moguće – uklonite ih.

Uredite početni ekran

Vidjećete da će na početnom ekranu, ili ekranima ukoliko ih je više, biti prikazane razne prečice aplikacija kao i vidžeti. Uredite početni ekran kako vama odgovara.

Bloatware (nepotrebne aplikacije)

Veliki broj proizvođača instalira aplikacije koje niko ne želi da koristi. Bespotrebne aplikacije možete deaktivirati ili deinstalirati.

Podesite Gmail aplikaciju

Kako biste od aplikacije izvukli maksimum, potrebno ju je dodatno podesiti. Sve opcije se nalaze u podešavanjima aplikacije.

Bekapovanje fotografija

Iako vaš novi telefon ima dovoljno slobodnih gigabajta memorije, trebalo bi razmisliti o bekapovanju fotografija na neki cloud servis.

Posjetite Google Play prodavnicu. Ažurirajte već instalirane aplikacije i/ili preuzmite neke druge koje će vam koristiti.

Podesite Device Manager

Ukoliko se desi da vam neko ukrade telefon, ova aplikacija bi trebalo da vam pomogne da ga pronađete, ili pak uklonite sve podatke sa telefona.

Razmislite o korišćenju vidžeta jer mogu biti veoma korisni.

Podesite notifikacije

U okviru podešavanja, aplikacijama možete uključiti ili isključiti notifikacije, piše TechViral, a prenosi portal Tehnologija.me.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top