Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Šta može da se desi ako ne isključite mobitel u avionu?

Šta može da se desi ako ne isključite mobitel u avionu?

Putnici se svaki put prije poletanja aviona mole da isključe svoje telefone, međutim, šta se dešava ako to ne učinimo? Mnogi vjeruju da mobilni telefoni mogu da utiču na elektronsku opremu unutar aviona i u najgorem slučaju izazovu njegov pad. U stvarnosti stvari su malo drugačije, prenose nezavisne.

Zapravo ne postoje dokazi koji bi potkrijepili ovo vjerovanje. I dok može da dovede do povremenog malog ometanja, upaljen telefon neće napraviti mnogo štete. Sa druge strane, to će jako nervirati pilota, pa preporučujemo da poslušate stjuardesu. Sigurno se pitate zašto.

Aktiviran telefon može da dovede do neprijatnog zvuka koji neće čuti pilot, ali kontrolori leta sasvim sigurno hoće.

„I sami ste vjerovatno čuli ovaj zvuk kada je telefon blizu zvučnika i složićete se da je prilično iritantan“, stoji u blogu koji se bavio avio saobraćajem. Iako ovo nije toliko ozbiljno kao što smo mislili, ovakve smetnje mogu dovesti do toga da posadi promaknu važne najave i pozivi.
Na svu sreću, šanse za ovakve smetnje svedene su na minimum zahvaljujući novim tehnologijama, a sada mnoge kompanije čak dozvoljavaju putnicima da obavljaju pozive tokom leta i nude besplatan internet.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top