Moja putovanja

Šta je ‘koselig’, čarobna formula sreće za Norvežane

“Koselig je osjećaj mira, sreće ili smirenosti koji je povezan s okruženjem bez ikakve vrste stresa i dijeljenjem vremena i prostora s obitelji, prijateljima ili osobama od povjerenja.” Tako odgovara većina Norvežana, tvrde da je riječ o stanju koje prožima većinu aspekata njihovih života, kojeg prakticiraju svakodnevno

“Koselig je osjećaj mira, sreće ili smirenosti koji je povezan s okruženjem bez ikakve vrste stresa i dijeljenjem vremena i prostora s obitelji, prijateljima ili osobama od povjerenja.” Tako odgovara većina Norvežana, tvrde da je riječ o stanju koje prožima većinu aspekata njihovih života, kojeg prakticiraju svakodnevno.

Da su skandinavske zemlje jedno od najsretnijih mjesta na svijetu nije novost. Ili, barem, to je ono što proizlazi iz nekih studija na tu temu. Potvrđuje to, među ostalim, i World Happiness Report, vjerojatno najpoznatiji od svih. Temelji se uglavnom na podacima dobivenim Gallup World Poll-om, u kojem su analizirane  143 različite zemlje. U slučaju Norveške, ključ ovog uspjeha objašnjava se koseligom, koji se odnosi se na način ili filozofiju života. Koselig može biti neko mjesto. Na primjer, provesti nekoliko dana u rustikalnoj kolibi u šumi uz jednostavan kamin, jednostavan namještaj i bez pristupa internetu.

Ovaj način života također ima naziv u drugim zemljama, poput Danske: hygge. U ovom slučaju to se konkretno odnosi na brigu o uređenju doma i okoliša kako bi se osjećali ugodno i mirno. U Švedskoj bi njegov pandan bio mys. Koncept je, općenito govoreći, na kraju isti: moći prigrliti sadašnjost i cijeniti jednostavnost onoga što vas okružuje. Najbliži prijevod na engleski bio bi cozy, čija se definicija odnosi na “davanje osjećaja ugode, topline i opuštenosti”. Naravno, mnogi od aspekata koji su bitni u norveškom koseligu izostavljeni su: povezivanje sa svojim voljenima, sklad s prirodom i uživanje u sadašnjosti.

Porijeklo pojma leži u potrebi da se što bolje prihvate oštre zime koje pogađaju ovo područje kako ljudi ne bi pali u depresiju i tjeskobu pola mjeseca u godini. Kako bi se nosili s tim, Skandinavci su razvili način života koji im omogućuje da cijene svaki trenutak bez obzira na okolnosti koje ga okružuju.

Moglo bi se činiti kontradiktornim da zemlje s najagresivnijom klimom zimi postaju najsretnija mjesta na planetu. Ali upravo je ta poteškoća razlog zašto su se oni uspjeli približiti emocionalnom blagostanju više nego iko drugi. Jedan od ključeva primjene koseliga, prema samim Norvežanima, je smanjenje stresa i tjeskobe.

Još jedna od tajni uspjeha ove životne filozofije vezana je uz povezivanje i stapanje s prirodom koja nas okružuje. Šetnja šumom, planinarenje ili čitanje knjige u vrtu na suncu bili bi neki od primjera. Neko ko prakticira koselig na kraju postane društveniji i s njim se svako lakše slaže. Riječ je o naizgled običnim stvarima koje su itekako značajne. Upaliti prigušeno svjetlo, zapaliti svijeće, kuhati nešto što volite, slušati muziku kada se vratite kući s posla. Šetati parkom, čitati knjigu. Ili čak otići u šetnju gradom s porodicom kada je jako hladno umjesto da cijeli dan ostanete zaključani kod kuće i naučite uživati ​​u tome.

Iako je to način života koji većina Norvežana praktikuje tokom cijele godine, još je važnije naučiti to činiti u najsurovijim zimskim mjesecima. Čak i ako su temperature ispod nule, ulica prekrivena debelim slojem ledenog snijega, a sunce sija samo nekoliko sati tokom dana, ljepota je i dalje prisutna. Bitno je samo naučiti uživati ​​u tome. Zadovoljstvo malih stvari. To je ono što živi kroz koselig.(stav.ba)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button