Islamske temeU Fokusu

Šta je čovjeku dovoljno za zadovoljstvo i uživanje u ovom životu?

Ako se moraš osvetiti samom sebi, onda se osveti sudbini ako možeš pronaći način, a znaš da ne možeš.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Neki čovjek poslao je pismo slavnom egipatskom piscu Mustafi el-Manfalutiju, u kojem mu spominje da se prije godinu dana oženio lijepom, čestitom i dobrodušnom ženom i da je s njom doživio mnogo lijepih trenutaka. Međutim, ona je oboljela od konjuktivitisa i uslijed jake upale je oslijepila. Zbog toga je on razmišljao da se razvede od nje i da se oženi drugom, pa je tražio savjet od uglednog pisca.

Mustafa el-Manfaluti odgovorio mu je dirljivim tekstom koji je odisao iskrenošću, čednošću i i odanošću, rekavši: ”Čovječe! Ne čini to, jer ako to učiniš nosit ćeš grijeh izdajnika i varalica. Umjesto toga, sada se još više potrudi da je zadržiš pored sebe nego što si to ranije činio, tako da obezbijediš sebi nagradu kod Allaha, koju je On pripremio strpljivima i dobročiniteljima.

Ne reci: ”Ona je slijepa, nemam izbora i nisam zadovoljan da živim sa slijepom ženom”, već pokaži muževnost, dobročinstvo i velikodušnost na kojem bi ti pozavidjeli i oni koji uživaju sa džennetskim ljepoticama u džennetskim dvorcima.

Sjedi s njom svako jutro i večer i razgovaraj kao prijatelj s prijateljem, kao muž sa svojom voljenom ženom, budi ljubazan prema njoj i oslobodi je tjeskobe i briga koje je muče. I reci joj: ”Nemoj biti uplašena ili tužna? Jer, ja sam tvoj vid kojim vidiš i svjetlost koja te vodi i usmjerava.”

Allahu se utječem od toga, da dopustiš ovoj lošoj misli – o razvodu braka – da nastani tvoju dušu, jer ti tvoja žena nije nanijela nepravdu da bi ti njoj uzvratio nepravdom, i nije prekršila i oskrnavila bračni ugovor i zavjet, da bi joj ti uzvratio istom mjerom. Ako se moraš osvetiti samom sebi, onda se osveti sudbini ako možeš pronaći način, a znaš da ne možeš.

Prava je slabost i nesposobnost da se čovjek rasrdi, pa da onda pruži ruku da kazni nekog ko se ničim nije ogriješio prema njemu. Ako tvoje čuvanje i zadržavanje žene u braku nije pravda zbog koje će te Allah pitati na Sudnjem danu, onda neka to bude dobročinstvo za koje će te tvoja ljudskost (savijest) smatrati odgovornim.

Izgubio si njen vid, ali ćeš zadobiti njeno srce. I znaj da je čovjeku dovoljno za zadovoljstvo i uživanje u ovom životu srce koje kuca njegovom ljubavlju i jezik koji ga rado i mnogo spominje.” (Mustafa Lutfi el-Manfaluti, El-Nezarât, str. 73-74.)(saff.ba)

akos.ba

Povezani članci