Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Šta je BiH dijaspora znala, zapravo, o popisu?

Šta je BiH dijaspora znala, zapravo, o popisu?

Obavijestili su me da se u Ambasadi BiH ne mogu popisati građani koji žive u Makedoniji, nego da na njenom zvaničnom web sajtu mogu naći link, preuzeti obrazac za popis te ga poslati poštom na datu adresu.

Piše: Admir Fazlagić

Završio je popis stanovništva u Bosni i Hercegovini i krajem oktobra počinje obrada podataka. Do konačne objave rezultata, građani BiH čekat će 15-tak mjeseci, a prvi preliminarni rezultati očekuju se u roku 90 dana.

Državljani BiH, koji su za vrijeme popisa van zemlje, mogli su na sajtovima bh. ambasada u stranim zemljama naći obrasce za popis stanovništva i domaćinstava kako bi se popisali.

Ipak, pitanje je – jesu li građani van BiH koji posjeduju državljanstvo bili dovoljno informisani kako bi se popisali i šta je to što su ambasade u inostranim zemljama učinile da bi se oni popisali?

Živim u Makedoniji, imam nekoliko prijatelja i poznanika koje su nesretne prilike navele da napuste svoju domovinu, neki već dugo žive tu u bračnoj zajednici, dok su pojedinci zbog poslovnih prilika ostali u Makedoniji.

Ambasada bez posebne uloge

Kada sam ih upitao koliko su informisani o popisu, hoće li se i kako će se popisati, uglavnom su me gledali blijedo, kao da im nešto nije baš sasvim i cjelovito jasno.

Iz njima poznatih razloga, nisu željeli govoriti za medije, a u neformalnim razgovorima njihove izjave su bile veoma slične.

Oni sredovječni kažu da baš nemaju dobro poznavanja kompjutera i interneta, pa im je potrebna pomoć kako bi to učinili, a mladi su isticali da to nije problem, da će se lako snaći.

Kako bih sanznao više konkretnih informacija oko popisa, kontaktirao sam Ambasadu BiH u Skoplju. Sa obećanjem da će me njihova savjetnica kontaktirati i zvanično obavijestiti oko popisa, neoficijelno su me obavjestili da se u Ambasadi ne mogu popisati građani koji žive u Makedoniji, a posjeduju državljanstvo BiH, nego da na zvaničnom web sajtu Ambasade mogu naći link, preuzeti obrazac za popis stanovištva i domaćinstava te ga poslati poštom na datu adresu…

 

Tekst u cjelosti možete pročitati na portalu AJB:

Šta je dijaspora znala, zapravo, o popisu

O autoru:

Admir Fazlagić je član Bošnjačke radijske redakcije u okviru Makedonske radio-televizije, gdje radi kao novinar i voditelj. Saradnik je turskog nedjeljnika u Makedoniji Zaman. 
Akos.bA

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com