Književni kutakU Fokusu

Šta čitati tokom ramazana?

A svima cilj treba da bude očišćenje od grijeha i spremnost na pokajanje. U nastavku vam donosimo neke od osnovnih smjernica, šta čitati tokom Ramazana?

Kako već i znamo, Ramazan je godišnja škola, u kojoj obnavljamo svoj iman i jačamo svoju vjeru, stoga je potrebno da tu školu uspješno položimo. Da bi ovu školu uspješno položili potrebna nam je literatura koja će nas pravilno usmjeriti ka zacrtanom cilju. A svima cilj treba da bude očišćenje od grijeha i spremnost na pokajanje. U nastavku vam donosimo neke od osnovnih smjernica, šta čitati tokom Ramazana?

Knjige o propisima i pravilima posta, ovdje vam  ostavljamo na volju u odabiru, u moru knjiga i brošura svaka osoba može odabrati neku omanju knjigu ili pak brošuru o propisima i pravilima posta te je pomno isčitati. Naime, svi mi s vremena na vrijeme bi trebali uzeti ovu vrstu literature i obnoviti svoja znanja o ovoj tematici. Ponajbolje da ovu knjižicu pročitamo pred sami početak Ramazana te tako spremno uđemo u Ramazan, sa svježim i obnovljenjim znanjem. Ovo su brošure sa sadržinom tipa, šta (ne)kvari post, kad je zora, kad iftar, kad sehur i ostala jako bitna pitanja vezana za ovu tematiku. Onaj ko želi opširno ovoj temi usmjerili bi ga na kapitalnu knjigu Sejjid Sabika i njegovo djelo Fikhu – sunne, gdje su teme o postu i Ramazanu koncizno pojašnjene.

Naredna knjiga koja bi se trebala naći na našem spisku čitanja tokom Ramzana je knjiga od Ebu Hamida El- Gazalia  „Tajne posta, zekata i hadždža“ , ovdje posebno treba obratiti pažnju na prvi i drugi dio knjige koja govori o postu  i zekatu i njihovim vrijednostima i svrhi izvršavanja ove vrste ibadeta.

Također, jedna od jako dobrih knjiga za Ramazan može biti knjiga „Kur’anska antropologija“, Safveta Halilovića, ovu knjigu bi preporučili kao svojevrsni putokaz o vrlo važnim pitanjima koje muče mlade ljude, naime u ovoj knjizi je prvenstvno riječ o duši, grijehu, dovi i ostalim jako bitnim temama koje su izrazito važne za mjesec Ramazan.  Stoga je toplo preporučujemo osobama željnih teorijskih znanja o ovim i sličnim temama.

Nešto bez čega ozbiljan vjernik i vjernica, koji drže do sebe i svoga imana, ne bi trebali da izostave, jeste čitanje sire – životopisa Poslanika s.a.v.s. Hvala Bogu, na našem jeziku ima veoma veliki broj Sira te tako imamo veliki izbor kod odabira autora kojeg ćemo čitati za ovaj Ramazan.

Idealna prilika za čitanje Sire na godišnjem nivou je upravo Ramazan, te ćemo tako obnoviti svoja znanja o Poslanikovom s.a.v.s., saburu, način ophodnje prema raznim skupinama, čitajući siru učimo ko je usitinu bio naša Poslanik Muhammed s.a.v.s. Preporučili bi jednu veliku, ali vrijednu truda siru pod nazivom „Čovjek kojeg treba voljeti“ – El- Džezairi.

S obzirom da je mjesec Ramazan i mjesec Kur’ana, treba se ponajviše od svih knjiga posvetiti upravo Kur’anu. Preporučujemo čitanje kur’anskog teksta ali svakako i prijevoda, također treba obratiti pažnju na onaj dio Kur’an koji znamo ili smo znali napamet pa to pomno i detaljno obnoviti. I tako svake godine držati u memoriji ono „skoro“ zaboravljeno. Također, prepročujemo čitanje tefsira ili tumačenja kur’anskog teksta te tako dobiti šire i bolje vidike kad je riječ o Objavi.

Da zaključimo…

Čitanje je jedna jako važna komponenta Ramazana, stoga moramo posebno obratiti pažnju na taj momenat u svome životu i posvetiti se tom vidu ibadeta, jer čitanje knjiga s ciljem obnove znanja ili učenja novog u njegovo ime je Allahu drago djelo, stoga ga treba često upražnjavati bilo to u Ramazanu ili pored njega. Ovdje smo naveli nekoliko smjernica i knjiga koje možemo i trebali bi pročitati tokom Ramazana, ovaj spisak se može smanjiti ali i povećati to zavisi od osobe do osobe s obzirom da svaka osoba nema istu mogućnost i prostor za čitanje. Stoga uđimo u Ramazana spremno i odlučno da ćemo čitati u ime Onog Koji Odgaja te tako biti odgojeni i ispuni prvu naredbu koja je poslana Poslaniku Muhammedu s.a.v.s.

Za Akos.ba piše: Hadis Kurtović

Povezani članci

Back to top button