Kolumne i intervjuiSportske novostiU Fokusu

SP u Kataru pokazuje da arapski narod nije promjenio odnos prema Palestini

Uprkos normalizaciji odnosa pojedinih arapskih država sa Izraelom, arapski narod kroz svoj odnos prema izraelskim medijima na SP u Kataru je dokazao da politika ne utiče na stavove naroda. Dr Amira Abo el-Fetouh za portal Middle East Monitor piše o tome kako je SP pokazao arapsko jedinstvo i nepromijenjen odnos prema Palestini

Čini se da svi jedu, dišu i spavaju fudbal tokom FIFA Svjetskog prvenstva koje se održava u Kataru. Ono dominira razgovorima u arapskim zemljama. S obzirom da svi misle na fudbal, očekuje se podrška arapskim timovima koji učestvuju: Saudijska Arabija, Tunis, Maroko i domaćini Katar. Igrači su se zahvalili sedždom svom Stvoritelju kada su postizali golove i za dobijene utakmice. Arapi širom Bliskog istoka radovali su se kada je Saudijska Arabija pobijedila favorita turnira Argentinu, a bili su tužni zbog poraza od Poljske.

Sve ovo na značajan način ilustruje da je region dom jedne nacije podeljene među kolonijalistima koji su nacrtali linije na mapama. Dokazuju se bratski odnosi, kao i iskrene emocije i podrška jedni drugima. Niko ne može osporiti da je ovo narod Muhammeda, a.s.

Društvene mreže pune su objava o pobjedi Saudijske Arabije, remiju Tunisa i pobjedi Maroka nad Belgijom, timom koji je do sada bio drugi na svjetskoj rang listi. Ovi timovi ne predstavljaju samo svoju zemlju, već i cijeli region. Svi Arapi su smatrali da su pobijedili kada je pobijedila Saudijska Arabija.

Isto tako i sa organizacijom turnira. Katar je uspio okupiti svijet na FIFA Svjetskom prvenstvu koje je održano po prvi put u arapskoj i muslimanskoj zemlji, ali su svi Arapi podijelili uspjeh. Kompas naše arapske domovine je ponovo uspostavljen u jedinstvu, s vezama koje se ne mogu raskinuti niti prekinuti: religija, arabizam, jezik i komšiluk od Atlantika do Zaljeva, bez granica. Granice su vještačke nametnute kolonijalizmom sa bodljikavom žicom i izmišljenim “nacionalnim” zastavama. Naša zajednička historija podupire sve.

Ne postoje nacije u ostatku svijeta koje dijele sličan osjećaj zajedništva i pripadnosti. Ni Britanci, Francuzi, Nijemci, Španci, Rusi, Kinezi, Indijci ili Japanci nisu uspjeli stvoriti zajedničku pripadnost svom narodu kao Arapi.

Usred svega ovoga, u međuvremenu, snažno prisustvo Palestine u Kataru je jasno stavljeno na znanje; Izrael i Izraelci se ignorišu. To je izraženo u Guardianu pod naslovom “Napetost na Svjetskom prvenstvu koju Zapad ne vidi: Izraelcima je rečeno da se pritaje”.

Sa određenim stepenom samopouzdanja možemo reći da normalizacija ne uspjeva na FIFA Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje su palestinsku zastavu navijači držali uz svoje zastave, a izraelski mediji su imali odbijene zahtjeve za intervjue. Izraelci su zamislili da bi prisustvo u Kataru radi pokrivanja turnira bila prilika da se sretnu s arapskim navijačima i tako poguraju program normalizacije. Priželjkivana dobrodošlica nije stigla.

Kada je neke mlade Libanonce zaustavio izraelski novinar koji im je rekao da je iz Izraela, oni su odgovorili: “Zove se Palestina, a ne Izrael.” Nakon što je mladi Kataranin odbio dati intervju, mnogi su ga pozdravili zbog njegovog patriotskog, arapskog i islamskog stava.

Izraelski novinari su frustrirani odbijanjem arapskih navijača da razgovaraju s njima. Oni znaju da normalizacija sa nekim arapskim i muslimanskim vladama ne odražava osjećaje i stavove na ulici.

Tokom prenosa uživo, Tal Shorer sa Kanala 13 suočio se s protestom odbijanja normalizacije i podrške palestinskom narodu. Slike Shireen Abu Akleh, novinarke Al Jazeere koju je Izrael hladnokrvno ubio, viđene su pored zastave Palestine. Prepoznatljiva palestinska kefija bila je izložena na stadionu tokom utakmice kojoj je prisustvovao katarski emir šeik Tamim Bin Hamad.

Izraelske novine Yedioth Ahronoth objavile su na naslovnoj stranici slike navijača koji drže palestinsku zastavu s naslovom “Svjetsko prvenstvo iz mržnje”. Dodaje se da su ulice Dohe opasne za Izraelce koji su okruženi neprijateljstvom i ugroženi na svakom uglu. “Ne očekujte ništa od Katara,” tvitovao je desničarski MK Amichai Chikli, “to je neprijateljska država.”

Program normalizacije je očito pretrpio nazadovanje sa ovim turnirom, jasno je da Palestina živi u srcima arapskog naroda. Nikada se ne može ukloniti, ma koliko se cionisti trudili. Ovo potvrđuje ono što smo već znali da je istina: arapski narod odbija normalizaciju i njihov moralni i politički kompas je i dalje usmjeren u pravom smjeru, bez obzira na to što njihove vlade misle i rade. Ljudi su i dalje sigurni da je pravi neprijatelj Izrael, iako arapski režimi žure da se normalizuju sa okupacionom državom. FIFA Svjetsko prvenstvo u Kataru pokazuje da je Palestina i dalje problem. Možda će jednog dana postati poznato kao Svjetsko prvenstvo u Palestini. Svakako zaslužuje da bude.

Piše: Dr Amira Abo el-Fetouh

Izvor:

The FIFA World Cup in Qatar demonstrates that Palestine is still the issue

Povezani članci

Back to top button