„Sobno“ kalemljenje -kada kalemiti voćke u zatvorenom prostoru
Kalem-grančice se odsjecaju poslije opadanja lišća i čuvaju u vlažnom pjesku u hladnim prostorijama ili utrapljene napolju. Prije kalemljenja skraćuju se na dva-tri pupoljka.
Podloge s vlažnim supstratom (pjesak, treset, strugotina) od pet do deset dana prije kalemljenja treba izložiti povećanoj temperaturi od 18 stepeni da bi se izazvalo kretanje sokova.
Zatim se zajedno s kalem-grančicama operu od pjeska i drugih nečistoća. Može se kalemiti na više načina. Prosto spajanje, englesko, sa strane i na isječak. Kada se spoje i vežu pjesak podloge i kalem-grančice, kalemovi se na spojnom mestu premazuju voskom.
Potom se slažu u vlažan pjesak u prostoriji gdje je temperatura od 10 do 15 stepeni, a vlažnost vazduha oko 80 odsto. U ovu svrhu mogu poslužiti i sanduci sa vlažnom strugotinom koji se unose u prostoriju sa odgovarajućom temperaturom.
Do potpunog srašćivanja, za oko 20 dana, kalemovi se ostave u stratifikali, ali se pazi da pupoljci ne krenu, jer bi se usljed potrošnje hranljivih materija mnogi osušili poslije sadnje u rastilu. To se postiže redovnim provjetravanjem prostorije.
Gotovi (srasli) kalemovi se čuvaju na temperaturi od tri do pet stepeni u vlažnom supstratu.