KulinarstvoZdravlje

Smokvin list je prava riznica zdravlja

Od listova smokve se može praviti i preukusan sirup koji ima okus po kokosu i vaniliji

Smokve su sinonim za ljeto i ljetne dane, a nerijetko ih povezujemo sa morem jer se najčešće uzgajaju upravo na Mediteranu. Ipak, sve su češće i na kontinentu, a mogu se jesti sirove ili se od njih mogu napraviti džem i razne druge poslastice.
 
Pored ploda, možete iskoristiti i list smokve koji je prava riznica zdravlja. Pomaže kod prevncije dijabetesa, smanjuje nivo triglocerida u krvi. Pomaže kod kardiovaskularnih problema. Od listova smokve se može praviti i preukusan sirup koji ima okus po kokosu i vaniliji.
 
Kako biste napravili sirup od smokvinog lista, prvo uberite dvije šake (oko 70 g) najsvježijeg lišća s drveta smokve i obavezno ga uberite s peteljkama, koje će pojačati okus. Lišće operite, stavite ga u lonac, ulijte taman onoliko vode koliko je potrebno da svi listovi u loncu budu prekriveni i stavite kuhati.
 
Kada voda zavre i postane žućkastozelena, izvadite listove smokve iz lonca, a u vodu stavite smeđi šećer (ako je u loncu litra vode, onda dodajte jedan kilogram šećera). Kuhajte dok ne zavre i dok ne dobijete konzistenciju sirupa, a zatim sirup ohladite i prebacite u staklenu bočicu.
 
Sirup od smokvinog lista možete koristiti kao zamjenu za šećer budući da u sebi ima dosta šećera, pa ga možete dodati svojoj jutarnjoj kahvi ili preliti preko palačinki i sladoleda. Osim toga, možete ga dodati i zobenim pahuljicama, jogurtu…
 
akos.ba

Povezani članci