Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Slučaj ekskurzija: Kamo odvoze našu djecu?

Slučaj ekskurzija: Kamo odvoze našu djecu?

FOTO: NV/Sulejman Omerbšić

Imaju li danas školske ekskurzije uopće edukativan karakter? Gdje djeca iz Bosne i Hercegovine najčešće putuju? Postoji li jedinstven plan ekskurzija za osnovne i srednje škole u našoj zemlji? Ko odlučuje o konačnoj destinaciji i ko je najodgovornji za organiziranje ekskurzija? Ko je odgovoran ako nešto pođe po zlu?
 

Piše: Nermin Burzić/Novo vrijeme

 

Na adresu redakcije sedmičnih novina Novo vrijeme nedavno je pristiglo otvoreno pismo roditelja jednog srednjoškolca maturanta s područja Kantona Sarajevo (podaci o roditelju i djetetu poznati su redakciji). Taj roditelj, potaknut organizacijom jedne ovogodišnje maturske ekskurzije, a koju organizira jedna srednja škola u Sarajevu (škola poznata redakciji) reagirao je otvorenim pismom s namjerom da ukaže na poslovnu neozbiljnost školskih uprava u organiziranju ekskurzija. “Vjerujem da bi se to moglo generalizirati na sve srednje škole Kantona Sarajevo, a i cijele Bosne i Hercegovine po principu copy-paste”, kazao je roditelj.

U otvorenom pismu roditelj je negodovao zbog dijela sadržaja ekskurzije u kojem je ponuđeno nekoliko fakultativnih izleta. U ponudi se očito nalaze i alkoholna pića, a roditelj je reagirao izjavom: “Vodeći računa da ekskurzije u inozemstvu budu organizirane kao nastavak redovnog školskog programa, cijeneći sadržaj turističkog aranžmana turističke agencije, dolazim do zaključka da se naša djeca, vrlo studiozno i predano, školuju za ‘lokanje’ alkohola do granica ispiranja želuca.” Spomenuti roditelj osvrnuo se i na cijene pojedinih ekskurzija koje, navodno, bez fakultativnih izleta koštaju 800 KM u zemlji u kojoj je, prema posljednjim statističkim podacima, prosječan lični dohodak 822 KM.

Dešavaju li se zloupotrebe ekskurzijskih putovanja? Šta o ekskurzijama kaže zakonski pravilnik? Ko je nadležan da prati, provjerava i evaluira ekskurzije?

Direktor je najodgovorniji

Za putovanja, tj. ekskurzije najodgovornija osoba jeste direktor škole. U tome se slažu svi nivoi nadležnosti nad obrazovanjem u našoj zemlji. Odgovoran je školski odbor, razrednik, vođa putovanja, pa roditelji i ministarstva obrazovanja, prosvjetno-pedagoški zavodi, prosvjetne inspekcije i Agencija za javne nabavke. Ipak, u našoj zemlji nadležnost u vezi s nadzorom nad eksurzijama i njenom provjerom u najmanju je ruku nejasna.

 

Opširnije na portalu Novog vremena:

 

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top