Vijesti iz svijeta

Slovenija priznala Palestinu kao nezavisnu i suverenu državu

Državni zbor (Narodna skupština) Slovenije je sa 52 glasa “za” podržao odluku o priznavanju nezavisnosti i suvereniteta Države Palestine. – Današnje priznanje Palestine kao suverene i nezavisne države šalje nadu palestinskom narodu na Zapadnoj obali i u Gazi – rekao je premijer Slovenije Robert Golob, objavila je Vlada na platformi X.

Opoziciona Slovenska demokratska stranka (SDS) je neposredno prije početka sjednice povukla prijedlog za konsultativni referendum o priznanju Palestine, koju je podnijela u ponedjeljak. Na sjednici je stranka podnijela novi prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma, a njeni zastupnici su napustili sjednicu.

Zbog novog prijedloga prekinuta je sjednica Državnog zbora i sazvana sjednica skupštinskog odbora za vanjsku politiku o prijedlogu SDS-a za raspisivanje konsultativnog referenduma. Uslijedila je vanredna sjednica Državnog zbora na kojoj su sva 52 prisutna zastupnika odbacila prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma, objavili su slovenački mediji.

Prema slovenačkom zakonu, samo Državni zbor (Narodna skupština) ima ovlaštenje da prizna nezavisnost država.
Vlada Slovenije je na sjednici 30. maja usvojila odluku da Državnom zboru predloži priznanje Palestine kao suverene i nezavisne države, nakon čega je simbolično istaknuta palestinska zastava.
Vlada Slovenije je 9. maja pokrenula procedure za priznanje Države Palestine. Tada je najavila da će odluku poslati Državnom zboru najkasnije do 13. juna.

Slovenija je tako postala 147. članica Ujedinjenih nacija koja je priznala Palestinu.

akos.ba

Povezani članci