Šljive su odlične za zdravlje: Najbolje ih je jesti svježe, a evo kako pripremiti šljivopitu
Kada je riječ o zdravlju, šljive su povezane u brojnim studijama sa velikim blagotvornim učinkom na organizam.
Za početak dobro je znati da su šljive bogate vitaminom C, a u značajnim količinama sadrže i vitamine B grupe te vitamine E i K. Često se spominje i obilje vitamina A zato što su šljive bogate beta-karotenom koji se u organizmu po potrebi pretvara u vitamin A.
Tražite li prirodni izvor raznovrsnih minerala, odgovor je – šljiva! U njoj ima puno kalija i fosfora, a sadrži i željezo, magnezij, kalcij, bakar…
Evo za šta su sve šljive dobre:
Štite zdravlje srca
Ako vam se prehrana sastoji od voća i povrća, radi antioksidansa koje sadrže mogu pomoći kod snižavanja krvnog pritiska, a suhe šljive će puno pomoći ako vas muči hipertenzija. Prema studijama, konzumacija suhih šljiva je povezana sa snižavanjem krvnog pritiska i nivoa lošeg holesterola. Kako ova dva stanja vode do bolesti srca, kontrola holesterola će osigurati zdravije srce.
Djeluju antiupalno
Šljive su prava riznica antioksidansa koji štite tjelesne ćelije od oštećenja (a time i od kancerogenih promjena) te djeluju antiupalno. Neka istraživanja pokazala su da samo jedna šljiva sadrži jednaku količinu antioksidansa kao puna šaka borovnica. Među antioksidansima koji se nalaze u šljivama su biljni pigment antocijanin (daje šljivama crvenu i plavo-ljubičastu boju) te kvercetin i katehin koji pripadaju grupi flavonoida. Katehin je moćan antioksidans kojega u obilju ima i u zelenom čaju.
Pomažu pri kontroli šećera u krvi
Jedna je studija, objavljena u magazinu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, otkrila kako sušene šljive pružaju osjećaj sitosti, što znači da ćete puno manje jesti, a smanjen unos hrane osigurava lakšu kontrolu kilograma, ali isto tako sprečava razvoj pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih oboljenja. To se možda može objasniti činjenicom da šljive ne uzrokuju povišenje šećera u krvi i inzulina.
Jačaju memoriju
Antioksidansi nisu jedine dobrobiti šljiva, a prema nedavno objavljenoj studiji, imaju karakteristike koje poboljšavaju pamćenje. Istraživanje je pregledavalo 73 stručna teksta koji otkrivaju da šljive mogu pojačati memoriju.
Mogu ojačati zdravlje kostiju
Studije koje su provedene na životinjama pokazale su da konzumacija suhih šljiva može imati pozitivan utjecaj na gustoću kostiju i mogu zaustaviti propadanje koštane mase. Ovo je posebno važno kako starimo jer se gustoća kostiju tada smanjuje i postoji veliki rizik da će doći do osteoporoze.
Mogu pomoći kod zatvora
Ovo i nije takvo iznenađenje, ali je i dalje važno za napomenuti. U ovom slučaju nije važno kakve šljive odaberete, ali čini se da suhe šljive imaju malo više vlakana pa mogu i brže pomoći.
Od šljiva, bilo da su svježe ili suhe, možete pripremiti razna jela, od kompota, pekmeza, kolača…
Evo jednog brzog recepta sa svježim šljivama koji će biti gotov u trenutku, a odličan je desert poslije ručka.
Šljivopita
Potrebni sastojci: jedan kg zrelih šljiva, 150 g šećera, 100 g griza ili prezle, 50 g brašna, dva vanilija šećera, kašičica cimeta, kašika meda (po potrebi), 100 g oraha, 100 g hladnog maslaca.
Postupak pripreme:
Šljive oprati, isjeći na polovine, izvaditi košpice.
Pleh za pečenje namazati maslacem, pa posuti sa malo šećera.
Šljive po plehu rasporediti tako da tamniji dio bude okrenut na gore, preko njih ravnomjerno sipati vanilija šećer i cimet, griz, brašno i ostatak šećera. Ukoliko stavljate med možete u ovoj fazi. Kockice maslaca razbacajte po šljivama.
Na samom kraju, šljivopitu pospite krupno nasjeckanim orasima.
Šljivopitu peći oko 50 minuta na 170 stepeni Celzijusa, pečenu prohladiti i servirati posebno ili uz kuglu sladoleda.(faktor.ba)