Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Skrušenost u namazu je pokazatelj vitalnosti vjernikovog srca

Skrušenost u namazu je pokazatelj vitalnosti vjernikovog srca

Sinoć je održano redovno sedmično predavanje na temu “Odgoj duše” koje svakog ponedjeljka drži hafiz Dževad Hrvačić.

Profesor Hrvačić je ovog puta govorio o namazu kao sredstvu čišćenja duše na način da vjernik mora voditi brigu o dvije komponente namaza: vanjskoj i unutrašnjoj.
Vanjska komponenta namaza se odnosi na uslove valjanosti namaza poput čistoće tijela i odjeće, uzimanja abdesta i čistoće mjesta gdje se obavlja namaz.
Unutrašnja komponenta namaza je skrušenost, fokusiranost, srčana prisutnost u namazu – hušu. U suri Mu'minun Uzvišeni Allah navodi da je hušu prva osobina vjernika pa kaže: “Ono što žele – vjernici će postići, oni koji molitvu svoju ponizno obavljaju”. (El-Mu'minun, 1-2).

Također, od stepena savjesti i skrušenosti u namazu zavisi i nivo primljenosti namaza jer je Poslanik Muhammed alejhi sselam rekao u hadisu da ima ljudi koji od svog namaza nemaju ništa do fizičko opterećenje a u drugom hadisu kaže da nekim ljudima od namaza nije primljena ni šestina ni ili desetina.

Naredno predavanje će se održati u ponedjeljak 19. februara 2018. godine sa početkom u 19 sati na adresi Karpuzova 22 Stari grad Sarajevo.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top