Ekonomija

Šest savjeta za odabir odgovarajuće autosjedalice

Ako ste otišli u trgovinu kupiti autosjedalicu za dijete, vjerojatno vas je dočekao velik izbor i niste znali koju ćete izabrati? Saznajte kako izabrati onu najbolju!

Autor: Kristina Nejašmić

Vrlo je važno imati odgovarajuću autosjedalicu za vašeg mališana jer nesreće su, nažalost, česte. Budući da o nekom drugom vozaču može ovisiti vaš i djetetov život, izaberite najbolje. Jeste li znali da autosjedalice smanjuju rizik smrti uslijed sudara čak do 70% te rizik ozbiljnih ozljeda do 60%? Sva djeca do 12 godina starosti moraju biti vezana na stražnjem sjedalu, a dijete do 5 godina starosti mora biti vezano u odgovarajućoj autosjedalici postavljenoj na stražnje sjedalo. Kao što je odraslima potreban pojas, tako je i djetetu potrebna autosjedalica, kako bi ga u slučaju nesreće zaštitila od ozbiljnijih ozljeda, ali i spasila djetetov život. Stoga, glavno je pitanje kako izabrati sigurnu autosjedalicu?

1. Koja je grupa autosjedalica odgovarajuća za vaše dijete?

Dijete raste iz dana u dan i potrebno mu je osigurati onu autosjedalicu koja mu neće biti mala, ali ni prevelika nego će odgovarati njegovim tjelesnim proporcijama. Novorođenčad već na putu iz porodilišta treba biti vezana u autosjedalice grupe 0 ili 0+, u kojima su djeca vezana suprotno smjeru vožnje i u nalaze se u poluležećem položaju. Ovaj položaj osigurava da je u sudaru njihov izuzetno slab kičmeni i moždani sustav poduprt autosjedalicom i na taj način zaštićen. U ovoj vrsti sjedalice dijete bi se trebalo prevoziti do barem prvog rođendana, samostalnog hodanja i barem 10 kg težine.

Starija djeca prevoze se u autosjedalicama grupe I, u kojima su (u pravilu) vezana pojasom sjedalice, u smjeru vožnje i u uspravnom položaju. U njima se prevoze sve do 18 kg težine jer su premalena za vezanje sigurnosnim pojasom.
Djeca koja su prerasla autosjedalice grupe I prevoze se u autosjedalicama odnosno posebnim postoljima grupa II i III koja omogućavaju da se dijete veže sigurnosnim pojasom i da se on prilagodi djetetu koje nije dostiglo visinu putnika za koju je pojas dizajniran, a to je 150 cm.”

2. Pazite s polovnim autosjedalicama

Mnogi roditelji također koriste polovne autosjedalice bez uputa za upotrebu. Opasnost leži u činjenici da ih roditelji najčešće neispravno postavljaju, a nekad koriste i prestare autosjedalice, ne znajući da i one imaju rok trajanja. Autosjedalice ne smiju biti starije od osam godina ili manje, ovisno o proizvođaču.

3. Svaka autosjedalica treba imati naljepnicu s oznakom ECE R44

Svaka sjedalica mora na sebi imati oznaku atesta sigurnosti Regulacije 44 Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda za Europu (UN ECE R44).

4. Zapamtite da košare i nosiljke nisu namijenjene kao sigurnosna prijevozna sredstva za bebe i ne pružaju im sigurnost.

Također, dijete nikada nemojte nositi u naručju jer u slučaju nesreće, koliko god se trudili zadržati dijete u naručju, to vam neće poći za rukom. Tako, primjerice, prilikom sudara brzine od svega 25 km/h, na objekte u vozilu djeluje sila oko 20 puta jača od njihove težine. Tako dijete od 5 kg postaje teško oko 100 kg.

5. Provjerite je li autosjedalica dobro učvršćena

Kada nađete i kupite odgovarajuću autosjedalicu provjerite je li sjedalica dobro učvršćena sigurnosnim pojasom. Probajte je pomaknuti rukama, ako se pomiče više od 2-3 cm na dijelu gdje je učvršćena bedrenim dijelom pojasa, treba se još bolje zategnuti. Provjerite jesu li pojasevi na samoj autosjedalici pravilno zategnuti. Ako ih možete staviti između prstiju dok je dijete vezano, znači da su labavi. Uvijek prekontrolirajte je li kopča pravilno zakopčana.

Uvijek se možete konzultirati s prijateljima ili na internetskim forumima da vam preporuče određenu autosjedalicu koja se pokazala dobrom. Dobro istražite tržište i zapamtite da ono što je najskuplje ne mora uvijek biti najbolje.

Preuzeto sa: 24sata.hr

Back to top button