Uncategorized

Šest mjeseci izraelskih brutalnih napada u Gazi: Smrt i razaranje

U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 33.297 Palestinaca, a da su ranjene 72.654 osobe

​​Izraelski napadi na Pojas Gaze traju već šest mjeseci. Šest mjeseci smrti, razaranja i katastrofalne humanitarne krize, javlja Anadolu.

Uprkos odluci Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze tokom ramazana, svetog mjeseca muslimana, izraelski napadi, koji su Gazu pretvorili u ruševine i natjerali stanovnike regiona da migriraju na jug, su nastavljeni i to bez prekida.

U napadima koje je Izrael pokrenuo 7. oktobra u Pojasu Gaze ubijeno JE najmanje 33.297 Palestinaca, a da su ranjene 72.654 osobe.

Među ubijenim je najmanje 14.500 djece i 9.560 žena.

Ubijena su i 484 medicinska radnika, 65 pripadnika civilne odbrane, 140 novinara i 224 humanitarna radnika, od kojih je najmanje 30 bilo na dužnosti.

Osim toga, broj nestalih, posebno onih zarobljenih pod ruševinama, kao rezultat zračnih napada izraelske vojske, dostigao je 7.000.

Bez roditelja je ostalo 17.000 djece.

Gusto naseljeni Pojas Gaze, posebno Gaza, Khan Younis i sjeverni region, koji su bili meta izraelskih nasilnih napada iz zraka, s kopna i mora, pretvorili su se u velike ruševine.

Zvaničnici UN-a su u svojim izjavama regiju opisali kao “nenastanjivu”, a situaciju u regiji kao doslovno “katastrofalnu”.

Ured za medije vlade u Gazi saopćio je ranije da je potpuno uništeno 70.000 kuća, a djelimično 290.000.

U napadima je potpuno uništen 171 vladin centar i 100 obrazovnih institucija u Pojasu Gaze, a 305 djelimično uništeno. Dok je 229 džamija koje su bile meta napada potpuno uništeno, 297 džamija je djelimično oštećeno. Pored toga, uništene su i tri crkve.

Izraelska vojska uništila i 32 bolnice i 53 zdravstvena centra, namjerno gađala 159 zdravstvenih ustanova i 126 ambulantnih vozila, te uništila 200 historijskih lokaliteta.

Izvršna direktorica Dječijeg fonda Ujedinjenih naroda (UNICEF) Catherine Russell izjavila je ranije da su razmjeri i brzina razaranja u Pojasu Gaze šokantni i pozvala na hitan prekid vatre.

Prema izvještajima Svjetske banke i UN-a, šteta uzrokovana napadima na infrastrukturu u Pojasu Gaze iznosi približno 18,5 milijardi dolara. Procjenjuje se da je to ekvivalentno 97 posto palestinskog bruto domaćeg proizvoda 2022. godine.

Na kopnu se intenzivno nastavljaju sukobi između palestinskih grupa otpora i izraelske vojske u Pojasu Gaze.

Sukobi se vode na različitim pravcima regiona.

Izraelska vojska je 7. aprila objavila da se povukla iz Khan Younisa na jugu Gaze, gdje je skoro četiri mjeseca izvodila kopnene napade.

Navedeno je da se 98. komandna divizija, koja je izvela napad na Khan Younis, sinoć u potpunosti povukla iz Pojasa Gaze, a u Pojasu Gaze će i dalje ostati samo Nahal brigada.

U napadima u Gazi, Izrael je koristio novo oružje koje nikada prije nije korišteno i alate zasnovane na umjetnoj inteligenciji.

Bolnice u Gazi također nisu izbjegle napade.

Četrnaestodnevna izraelska opsada bolnice Shifa ostavila je iza sebe velika razaranja i humanitarnu katastrofu.

Zapaljene su i uništene okolne kuće, neke od zgrada u kampusu, stanice za kiseonik i generatori.

Nakon povlačenja izraelskih snaga otkriveni su razmjeri razaranja i ubijanja. Otkrivena su tijela sa vezanim rukama i nogama ispod ruševina kuća, na ulicama i na putevima.

Napadi su raselili dva miliona ljudi u Gazi, koja ima 2,3 miliona stanovnika. Palestinci su morali da se sklone u izbjegličke kampove, pored puta ili kod svojih rođaka.

Epidemijske bolesti su se širile u kampovima, gdje su Palestinci bili prisiljeni živjeti u nehumanim uslovima, lišeni čak i osnovnih potreba.

Od gladi je umrlo 30 djece na sjeveru Gaze.

Palestinci, koji se već šest mjeseci u Pojasu Gaze bore sa izraelskim napadima, glađu, epidemijama i mnogim drugim poteškoćama, pokušavaju uprkos svemu ispoštovati mjesec ramazan, sveti mjesec muslimana. Poste i iftare se samo s onim što imaju, a nemaju skoro ništa. Klanjaju na ruševinama džamija uništenih u napadima.

Krajem 2023. godine Južnoafrička Republika je podnijela tužbu ICJ-u, optužujući Izrael da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Sud Ujedinjenih naroda (UN) u privremenoj presudi u januaru presudio je da su tvrdnje Južnoafričke Republike uvjerljive. Naložio je privremene mjere izraelskoj vladi da odustane od genocidnih djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Međutim, Izrael nije ispoštovao nijednu od ovih odluka. U jučerašnjoj izjavi izraelski premijer Benjamin Netanyahu uslovio je prekid vatre oslobađanjem izraelskih zarobljenika u Gazi.

“Danas slavimo šesti mjesec od početka rata”, rekao je Netanyahu.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button