Kultura i obrazovanjeU Fokusu

Selsebil nastavlja realizaciju projekta “Stop klađenju – ne kockaj se životom”

U okviru projekta pod nazivom “Stop klađenju – ne kockaj se životom” kojeg je pokrenulo Udruženje “Izvor – Selsebil” Živinice, pridružena članica AKOS-a i članica Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija, realizovana je još jedna aktivnost.

Volonteri Selsebila zajedno sa učenicima srednjih škola podijelili su letke sugrađanima i izvršili dodatno anketiranje građana u svrhu  istraživanja raširenosti klađenja na području Grada Živinice.

Aktivisti Udurženja Izvor Selsebil su na dva štanda dijelili letke o štetnosti klađenja te kroz direktni kontakt predstavili građanima Udruženje i projekat. Štandovi su bili postavljeni na mjesta gdje svakodnevno prolazi veliki broj građana, odnosno učenika, ispred zgrade Grada Živinice i MSŠ Živinice.

Vrlo važno je napomenuti da su mnogi prepoznali važnost kontinuirane borbe protiv klađenja, kako građani, tako i institucije, civilni sektor, vjerske zajednice…

Organizator i partner projekta pored Udruženje “Izvor Selsebil” Živinice je i gradonačelnik Grada Živinica dr. Samir Kamenjaković, te glavni imam Medžlisa Islamske zajednici Živinice Sedin ef. Karić, JU MSŠ Živinice, Gimnazija Živinice, MUP TK – Policijska uprava Živinice, Katolička i Pravoslavna crkva te Sportski savez Živinice.

Saradnju s navedenim institucijama će nastaviti prema zajedničkom cilju, a to je probuditi svijest građana i ukazati na štetnost kockanja.

Osim spomenute akcije podjele letaka i anketiranja, u dvije srednje škole učenicima su pročitani referati s ciljem educiranja mladih o pogubnosti kockanja.

Najavljen je i slijedeći sadržaj projekta “Stop klađenju – ne kockaj se životom” koji će biti realizovan u mratu mjesecu.

Radi se o tribini u BKC-u na kojoj će o ovoj temu govoriti stručnjaci iz medicinske nauke i islama. To će biti uvod izlaganjima bivši ovisnika koji će govoriti o vlastitom iskustva i borbi protiv poroka klađenja  što je svakako najbolji način da se posebno mladima ukaže na štetnost ove pojave.

Želja Uduženja Selslebil i partnera je da ovaj projekat bude podstrek i drugima da započnu sa ovakvim projektima širom Bosne i Hercegovine kako bismo imali zdravije i uspješnije društvo.

U ime organizatora zahvaljujemo se TV Živinice na medijskoj podršci projektu.

Iz domene vjerovali ili ne je i podatak da su građani Federacije Bosne i Hercegovine u periodu od 2016. pa do kraja 2019. godine na igre na sreću potrošili čak 6.656.666.182 KM, kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz Porezne uprave FBiH.

Asocijacija AKOS ne može se pomiriti da su građani Federacije Bosne i Hercegovine u periodu od 2016. pa do kraja 2019. godine na igre na sreću potrošili više od 6 milijardi KM, i ne želi sjediti skrštenih ruku više ni sekunde. Oni pozivaju sve nadležne ustanove ali i građane da se trznu i da svi zajedno stanemo u kraj ovoj pošasti koja hara ionako siromašnim stanovništvom.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button