O obrazovanju i odgoju

Sedam pravila iz vojske koje možete da primjenite u odgoju djece

Vojnička disciplina je upravo ono što ponekad nedostaje u odgoju današnje djece. Iz nekoliko jednostavnih pravila koja su se decenijama primjenjivala u vojsci, a koja daju rezultate i dalje, djeca, a i njihovi roditelji mogli bi zaista svašta da nauče, piše portal Detinjarije.

1. U vojsci se ustaje u 6 sati svakog jutra, nakon čega se vojnici brzo oblače i namještaju svoj krevet, čaršavi moraju biti perfektno zategnuti, a ako to ne bude tako vojnik će morati da se više potrudi i počne ispočetka. Dok neka djeca provedu pola dana u krevetu i dok njihove majke umjesto njih namještaju krevete ovo se i ne čini kao strogo pravilo.

2. Lična higijena je vrlo važna u vojsci. Ne postoji vojnik koji je ujutru zaboravio da se umije.

3. Vojnici svakodnevno sređuju i čiste prostorije u kojima borave, i to je jedan od dnevnih rutina.

Danas roditelji često štede djecu kada su kućni poslovi u pitanju, ali kada bi se djeca više aktivirala oko kućnih poslova, sigurno bi im to usadilo korisne navike za život.

4. Vojnici nikada ne preskaču doručak i svakog dana imaju tri obroka u isto vrijeme. Oni ne mogu da budu izbirljivi kada je hrana u pitanju, jedu šta im se servira makar to svakog trećeg dana bio vojnički grah, za koji bivši vojnici kažu da je jedno od najukusnijih jela ikada.

5. Vojnici se rekreiraju svakoga dana. Ima djece koja ne vole časove fizičkog i koja izmiišljaju svakakve razloge kada treba da potrče ili udare loptu. Pravilan rast i fizički razvoj najmlađih su podjednako važni kao i razvoj zdravih navika.

6. U vojsci se mnogo pažnje poklanja pravilnom držanju tijela, dok u svakodnevnom životu raste broj djece sa defomirtetima kičme.

7. Poznato je koliko su vojnici disciplinovani i poslušni što se za jedan dio današnje djece ne može reći. Iako roditelji ne treba da se ponašaju kao generali, tako ni djeca ne treba da podcjenjuju njihov autoritet.

Povezani članci

Back to top button