Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > SBF: Zemlje regije trebaju biti svjesne važnosti EU, Turske i arapskog svijeta

SBF: Zemlje regije trebaju biti svjesne važnosti EU, Turske i arapskog svijeta

Na panel diskusiji “Jedan region, jedna ekonomija – povezivanje i potencijal” u okviru 8. Međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF) poručeno je da povezivanje regije ne treba ograničiti isključivo na povezivanje zemalja Jugoistočne Evrope, već da se trebaju gledati prilike izvan ovog prostora, javlja Anadolu Agency (AA).

Amer Kapetanović pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH i moderator sesije istakao je da se ne radi samo o fizičkom povezivanju ili samo o autoputevima i cestama, već o stvaranju jedinstvene ekonomije, kako glasi i sama poruka foruma.

“Da bismo u tome uspjeli, moramo naći svoju putanju u pogledu industrijskih klastera u regiji, moramo harmonizirati svoje ekonomije, podržati koliko god je to moguće mobilnost radne snage i ukazati na ekonomiju visokih vrijednosti”, rekao je Kapetanović.

Istakao je da je ovo regija mnogih komparativnih prednosti u trgovini, investicijama, u pogledu poreza, sporazuma o slobodnoj trgovini i slično, ali je napomenuo da svako ekonomsko nastojanje, kao što je stvaranje jedne ekonomije, mora imati svoju kičmu, a to je, kako je kazao, u ovom slučaju infrastruktura.

 Stjepan Mesić, bivši predsjednik SFRJ i Hrvatske je istakao da su međunarodni ekonomski odnosi trenutno pod neviđenim pritiskom da se radikalno promijene što bi, prema njegovom mišljenju, moglo predstavljati izazov za zemlje regije.

“S obzirom da od pravila u međunarodnim ekonomskim odnosima itekako ovisi kompetitivnost i prosperitet malih ekonomija, a sve zemlje naše regije su male ekonomije. Male zemlje mogu puno toga, ali ne mogu promijeniti svoju veličinu ili veličinu svog tržišta”, rekao je Mesić.

Dodao je da male zemlje imaju sposobnost da se brže prilagode promjenama u sistemu ali promjene “u pravcu ekonomskog nacionalizma, protekcionalizma, izolacije i isključivosti, naglasile bi sve slabosti koje donosi malo tržište”.

 “Za zemlje naše regije posebno je važno razumjeti šta se ovog trenutka dešava u međunarodnom ekonomskom poretku. Zemlje jugoistoka Evrope ne mogu sebi priuštiti da stoje pasivno u razdoblju promjena. Međunarodna ekonomija je više od 25 godina oblikovana pomoću ideja, otvorenosti , zajedništva i povezivanja”, poručio je Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik je istakao da je na Balkanu potreba za ekonomskim razvojem velika, budući da su neke zemlje na rubu ekonomske propasti.

“Ako zemlje jugoistoka Evrope nastave slijediti novu modu ekonomskog nacionalizma, antiregionalizma i voditi bitke iz prošlosti, to će još više produbiti ekonomsko siromaštvo”, istakao je Mesić.

Smatra da se danas politike privlačenja ulaganja u zemlje regiona moraju oblikovati ne samo iz nacionalne nego iz jugoistočno-evropske perspektive.

 Istakao je da se zemlje u regiji moraju osloboditi prošlosti, jer je to jedini ispravan način ka stabilnosti, ujedinjenju i prosperitetu.

“Kao posebnu prepouku naveo bih da je povezivanje regije najozbiljnija strateška preokupacija. Ako odnosi između zemalja regije imalo zapnu, slijedi vraćanje na perspektivu sukoba od prije 20 godina. Za ekonomsko povezivanje potrebne su drugačije političke odluke, finansijska sredstva i napori diplomatije“, zaključio je Mesić.

 Danilo Turk, bivši predsjednik Slovenije istakao je da se koncept povezanosti treba više cijeniti i preporučio da se napori ne trebaju ograničiti isključivo na povezanost zemalja Jugoistočne Evrope već da zemlje regije trebaju biti  svjesne i prilika koje leže izvan ovog prostora

 “Te prilike su EU, Turska, Srednji Istok, arapski svijet i sve regije koje su oko nas. Moramo da razjasnmo šta nas čeka u budućnosti a evo upravo SBF je centar za takvu raspravu”, rekao je Turk.

 Poručio je kako je neophodno razumjeti da postoje drugi pristupi reformskim procesima.

 “Ekonomije postaju manje ovisne o političkom pritisku koji postoji ovdje i to je slučaj koji nam može jako dobro poslužiti, moramo to jačati, moramo biti praktični i razmišljati o prilikama koje postoje u razvoju infrastrukture”, poručio je Turk.

 Jedan od učesnika panela, bio je i ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko koji je govorio o infrastrukturalnim projektima u regiji i BiH te istakao da se zemlja proteklih deset mjeseci kretala naprijed puno brže nego što se kretala u posljednjih deset godina.

“Možete da pretpostavite kada oživimo koridor 5C, koji spaja Budimpeštu preko Hrvatske kroz cijelu BiH, kada oživimo Unsko-sansku prugu, kada roba iz luka Zadar, Šibenik, Split krene prema koridoru 5C, koliki su to ekonomski potencijali za BiH”, rekao je Jusko.

Morten Jung, viši savjetnik za regionalnu saradnju zapadnog Balkana u Evropskoj komisiji je na pitanje koja su glavna “uska grla” u infrasturkturi na Balkanu istakao da je najveći izazov da se ne izgubi fokus u pogledu važnosti implementacije agende ponovnog uvezivanja.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top