Islamske temeU Fokusu

Potpomozimo rad mekteba

 Ovih dana je, uistinu, bilo zadovoljstvo gledati vesele i razdragane mališane, polaznike mektepske nastave, te njihove mu’allime i roditelje, kako širom naše domovine, privode kraju svoje aktivnosti za ovu mektepsku godinu.

Skoro u svim džamijama održane su svečane manifestacije i prigodni programi u povodu završetka mektepske nastave. Djeci su uručivane diplome i vrijedne nagrade, a osmijesi sa njihovih lica, te lica njihovih imama, roditelja, ali i rodbine nisu silazili.

Lijepo je vidjeti kako djeca sa radošću i ljubavlju hitaju u mekteb i kako se trude da revnosno i marljivo nauče potrebne sadržaje koje su im njihovi mu’allimi zadali.

Djecu treba podsticati na red, rad i disciplinu. Smatram potrebnim da se svako od nas što više treba uključiti u korisne aktivnosti zajednice. Time ćemo svojoj djeci i praktično pokazati da se treba čovjek dodatno aktivirati i ne gubiti vrijeme na besposlice. Djeca će zasigurno poželjeti da se, po uzoru na nas, nakon našeg praktičnog primjera, rado uključe i u razne korisne sportske aktivnosti, školske sekcije, ali i mekteb.

Neka nam predstojeći ramazan, te ljetni odmori, budu dani davanja, dijeljenja i sticanja sevapa za naš duhovni ”žiro račun”. Kako bi naredna mektepska godina bila što kvalitetnija, potpunija i sadržajno ispunjenija, potpomozimo rad naših mekteba svojim dobrovoljnim prilozima u naše medžlise i džemate.

Naznačite da prilog dajete za mektepsku nastavu. Uzvišeni Allah mnogostruko nagrađuje one koji su znali obradovati djecu, pa tako i mi darujući direktne poklone (hedije) djeci, te ovako putem mekteba, stičemo epitet onih koji su često znali obradovati djecu.

Potpomozimo rad naših mekteba blagovremeno. U toku raspusta mu’allimi imaju obavezu da pripreme aktivnosti za narednu (novu) mektepsku godinu. Onda kada oni u toku tih ljetnih priprema znaju da na raspolaganju imaju sredstva kojima će moći osavremeniti mektepsku nastavu, onda će te pripreme teći puno lakše.

Allahu moj, daj nam da budemo od onih koji će u ime Tebe potpomagati rad mektepske nastave kao koristan vid da’veta, te daj da budemo na Sudnjemu Danu prepoznati i nagrađeni kao oni koji su često znali obradovati djecu.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Povezani članci

Back to top button