Liderstvo i menadžment

Savjeti za podizanje samopouzdanja: Nastavi da napreduješ

Ako ti je Allah dao neku vještinu a ti je zanemaruješ i odbijaš da je razviješ i njome okoristiš ummet, ti ustvari upropaštavaš dar koji ti je Allah dao, a to spada u nepoštivanje i jednu vrstu nezahvalnosti. Zbog toga su raniji učenjaci običavali da pronađu inteligentonog mladića i ohrabrivali ga da studira islam, kako ne bi upropaštavali talenat koji imaju. Pravi primjet toga je imam Ebu Hanife.

Samopouzdanje prema mišljenju sekularista je najvažnija stvar u čovjekovom postojanju i vjerovanju da se može kontrolirati vlastita sudbina. Ova ideja je daleko od istine i nije prihvatljiva za vjernika. Za muslimana, sve se vraća na koncept tevhida.Allah Jedini sve kontrolira, a mi smo njegovi robovi. Prihvatiti to i živjeti s tim u skladu je tajna postizanja istinskog samopouzdanja. To se zove imati povjerenje u Allaha, Njegov plan i sposobnosti. On nas je time obdario, a nije to samo puko samopouzdanje. Samopouzdanje kod vjernika je lišeno arogancije. To je skromno prihvatanje da smo mi kao Allahovi robovi obdareni mnogim stvarima koje treba iskoristiti u više svrhe.

Kada ovo imamo na umu, mi razvijamo te naše talente kojima smo obdareni i produktivno ih koristimo. Razvijanje naših talenata je ključno. Ako ti je Allah dao neku vještinu a ti je zanemaruješ i odbijaš da je razviješ i njome okoristiš ummet, ti ustvari upropaštavaš dar koji ti je Allah dao, a to spada u nepoštivanje i jednu vrstu nezahvalnosti. Zbog toga su raniji učenjaci običavali da pronađu inteligentonog mladića i ohrabrivali ga da studira islam, kako ne bi upropaštavali talenat koji imaju. Pravi primjet toga je imam Ebu Hanife. On nije uvijek bio veliki učenjak kakvog ga znamo. Nekada je bio samo obični biznismen, ali je učenjak koji je posjetio njegovu radnju i primjetio njegovu inteligenciju rekao mu da je iskoristi za učenje islama. To je bila prekretnica u životu Ebu Hanife koji je razvijao svoje vještine sve dok nije postao jedan od najvećih učenjaka svih vremena.

I mi također trebamo na isti način tretirati blagodati kojima smo obdareni. Mnogo toga ima za naučiti i toliko mnogo je načina na koje možemo napredovati i postati bolji muslimani. Dužnost nas vjernika je da nikada ne prestanemo učiti, napredovati i postajati bolji muslimani. Budi osoba od vrijednosti. Ummetu je potrebno više ljudi koji mogu biti izvor beneficije drugih i Allah vas je obdario sa sposobnostima da to učinite. Nemojte upropaštavati svoje talente, nastavite napredovati, a sa vašim napretkom će i ummet napredovati. Na taj način ćemo jednog dana postati svjetski lideri kao što smo nekada bili.

Izvor: Ismail Kamdar „Best of Creation – An islamic guide to self-confidence“

Za Akos.ba preveo Mr. Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button