Zdravlje

Savjeti za jačanje imuniteta na prelasku godišnjeg doba

Neko samo ponekad, a neko jako često zapadne u stanje slabog imuniteta. Nekome je dovoljno da bude malo na propuhu i već se prehladi. Imunitet nas čuva od obolijevanja pa podizanjem imuniteta podižemo i vjerojatnost da ostanemo zdravi.

Za vas smo priredili listu preporuka za podizanje imuniteta. Radi se o vrlo efikasnim metodama, ali nije nužno da ih sve primijenite. Dovoljno je da izaberete 3 metode koje vam je najlakše provesti i da ih se držite. Dobri rezultati neće izostati – prenosimo sa portala krenizdravo.rtl.hr

  1. Pijte sok od limuna

Ovo ne govorimo zbog vitamina C. Naravno, limun obiluje vitaminom C što je dobro za imunitet, ali limun ima još jednu bitnu karakteristiku. Njegova kiselost (pH vrijednost) potiče razvoj zdravih bakterija u tijelu i štiti ga od razvoja virusa i štetnih bakterija.

  1. Koristite prirodne sastojke za podizanje imuniteta

Spomenut ćemo dva najefikasnija. Bijeli luk je najjači prirodni antibiotik i dobro je barem jednom sedmično najesti se bijelog luka. Sirovi je  bolji od kuhanog, ali opet, kuhanjem se smanjuje miris , a to će mnoge nagnati da ga kuhaju.

Drugi bitan prirodni sastojak za imunitet je Aloa Vera. Aloa Vera se ponekad opisuje kao čudotvorna biljka koja liječi sve bolesti. Mi ne bismo išli tako daleko, ali ju preporučujemo.

  1. Spavajte dovoljno

Svatko od nas ima drugačije potrebe za snom i zato nije moguće definirati koliko je sati sna idealno. Neke osobe trebaju samo 6 sati sna u prosjeku, a neke i do 10 sati. To ovisi i o vašoj dobi, o godišnjem dobu, o tome koliko ste fizički aktivni i o raznim drugim faktorima. Bitno je da se dobro naspavate. Dobar san povezan je s lučenjem hormona važnih za naše tijelo. Dobar san poboljšat će vašu sposobnost razmišljanja, popraviti vam raspoloženje, čak i uljepšati kožu (zato se kaže “beauty sleep”). Nedovoljna količina sna narušava imunitet.

  1. Pijte puno vode

Postoji jedno pravilo koje kaže:

Većina glavobolja javlja se zato što ljudi jednostavno ne piju dovoljno vode.

Žeđ nije jedini znak pomanjkanja vode, glavobolja također signalizira dehidraciju. Koliko vode vam treba? Teško je tačno reći jer i to ovisi o raznim faktorima, ali minimalno litra i po dnevno.

  1. Smanjite unos kafe

Kafa ima neka dobra svojstva, ona je antioksidans baš kao i čokolada. Ipak, kafa izvlači vodu i minerale iz tijela. Uz kafu pijte obavezno i vodu da nadoknadite tekućinu.

  1. Smanjite unos slatkog

Ukoliko ćete se držati samo jednog savjeta od ovih koje smo ponudili, neka to bude ovaj. Eliminirajte šećer iz prehrane i primijetit ćete pozitivne promjene u tijelu, postat ćete energičniji i manje ćete obolijevati.

Rafinirani šećer ima određene sličnosti s drogom, što ga više konzumirate, više ga i želite. Tako se stvara ovisnost.

Šećer naglo ulazi u krvotok, naglo podiže nivo šećera koja opet kasnije naglo pada. Taj nagli proces narušava imunitet. Neki doktori koji su svjesni problema unosa šećera ići će tako daleko da će vam prije savjetovati da prestanete unositi šećer, nego da prestanete pušiti. Nemojte šećer zamijeniti umjetnim sladilima, umjetna sladila su na svoj način isto prilično štetna.

  1. Konzumirajte dovoljno proteina

Proteini su građevni blokovi koji su neophodni za zdravo tijelo, za zdravi um i, naravno, za imunitet. Dijete koje propisuju smanjen unos proteina obično obiluju u ugljikohidratima.

  1. Opskrbite se zalihom voća i povrća

Voće i povrće važan su izvor vitamina, minerala, antioksidansa, vlakana i enzima. Ukoliko niste u mogućnosti zdravo se hraniti vitamine možete nadoknaditi vitaminskim pripravcima. Svako voće ima drugačiji hemijski sastav, a zlatno pravilo je konzumirati voće i povrće svih boja, od bijele i žute do tamno crvene i crne.

  1. Vježbajte i provodite vrijeme na svježem zraku

Danas je nažalost normalno provoditi 90% vremena u zatvorenom prostoru, uredu, trgovačkom centru… Svježi zrak dobro djeluje na raspoloženje i na imunitet. Umjereno vježbanje, vožnja biciklom, trčanje i sl. također imaju jak učinak na imunitet.

  1. Smanjite nivo stresa u životu, priuštite sebi stvari koje volite

Provodite vrijeme s prijateljima, odite na masažu, pripremite si toplu kupku. Raspoloženje i zdravstveno stanje povezani su. Lako je moguće da istovremeno osjetite nemir i grlobolju, stres i grlobolju.

Stres je važan impuls koji je, evolucijski govoreći, zaslužan da životinje pobjegnu na vrijeme kada primijete opasnost. U današnje vrijeme nema koristi od stresa u situaciji kada vam npr. netko kaže nešto ružno.

Smanjite nivo stresa kako god znate. Riješite li se stresa život će postati ljepši, a to će se pozitivno odraziti i na imunitet.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button