Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Savjeti roditeljima: Kako motivisati dijete da se vrati školskim obavezama

Savjeti roditeljima: Kako motivisati dijete da se vrati školskim obavezama

Budite otvoreni prema svom djetetu, recite mu da je i vama bilo teško da se, poslije odmora, vratite svojim poslovnim obavezama i kako ste se tada motivisali. Objasnite mu koliko je bitno da svoje ponašanje, obaveze, a i život drži u svojim rukama.

Vjerujem da se i vi, kao i vaša djeca osjećate tužno i demotivisano kada poslije godišnjeg odmora morate da se vratite poslovnim obavezama. Nikome nije prijatno da poslije uživanja, rasterećenosti, učestalijeg druženja sa prijateljima i svojom porodicom, nastavi sa obavezama, odgovornošću, stresom i neophodnom organizacijom na svim životnim poljima. Sada kada ste došli u dodir sa svojim osjećanjem, znate kako je i vašoj djeci u periodu ponovnog polaska u školu.

Možda vam ovaj tekst koji prenosi blog.superskola.rs olakša i pomogne da motivišete svoje dijete da se ponovo vrati svojim školskim obavezama.

Ključno pitanje glasi: Kako se vi postavljate u situacijama ponovnog vraćanja obavezama? Na koji način sebe motivišete? Kako se ponašate i šta govorite u tom periodu? Način na koji vi shvatate vraćanje svakodnevnim životnim stresovima i odgovornostima, najvjerovatnije će razumjeti i vaše dijete. Ukoliko uvidite da je upravo ovakav slučaj u vašoj porodici, način na koji sebe motivišete, možda može pomoći i vašem djetetu. Naravno, prilagođen dječijem uzrastu.

Nešto što je jako korisno uvjerenje, ne samo za dijete, nego i za vas, jeste razmišljanje o početku škole, novim izazovima, novim druženjima, iskustvima i doživljajima, a ne o kraju nečega što je bilo ugodno. Razmišljajte i navodite svoje dijete da razmišlja o tome šta mu sve početak nove školske godine donosi dobro, pozitivno i korisno, a ne šta je, završetkom raspusta izgubilo. Bićete i vi i vaše dijete poletniji i motivisaniji za nove izazove.

Još jedna od dobrih tehnika motivacije djeteta za vraćanje školskim obavezama jeste organizacija vremena u sljedećem periodu. Veoma je korisno da samu organizaciju pišete na parčetu papira koji ćete kasnije zalijepiti na zid i bilo bi lijepo da to radite sa svojim djetetom. Poslušajte njegovo mišljenje, čujte šta ono ima da vam predloži. Aktivno učestvovanje u pravljenju plana stvara kod djeteta osjećaj veće samostalnosti i želje da preuzme odgovornost za svoje postupke i aktivnosti. Na ovaj način ga učite da bude samostalno i da kasnije, tokom života, zna samo sebe da motiviše.

Česta greška roditelja koji malo vremena tokom godine provode sa svojom djecom jeste što, kada odu na raspust, raspuste se i sa svim ostalim obavezama. U želji da ih što manje opterećuju, roditelji im čine medvjeđu uslugu. Način na koji će se dijete organizovati, motivisati i kasnije uspješno voditi samostalan život, zavisi i od toga koliko mi imamo povjerenja u njega, a to povjerenja se prvenstveno ogleda u preuzimanju obaveza u okviru porodice. Neka vaša djeca nastave sa kućnim zadacima i tokom raspusta, na taj način će i početak školske godine prihvatiti samo kao još jedno uobičajeno zaduženje.

Da ne bismo vaspitali djecu robote, koji samo imaju obaveze, mnogo je bitno svakom zadatku koji pred njega postavljate dati smisao. U tom segmentu ulogu igra cijela porodica. Način na koji se u porodici vrjednuje škola, učenje i organizacija životnih aktivnosti, dijete će usvojiti kao svoj dio sistema vrijednosti. Razgovarajte sa djetetom koliko je škola važna, šta nam obrazovanje donosi, koje benefite dobija ukoliko bude obrazovano. Takođe, veoma je bitno da majka i otac šalju djetetu iste poruke, da ga zajedničkim snagama motivišu, jer će, sigurno, udruženim snagama, imati više uspjeha.

Budite otvoreni prema svom djetetu, recite mu da je i vama bilo teško da se, poslije odmora, vratite svojim poslovnim obavezama i kako ste se tada motivisali. Objasnite mu koliko je bitno da svoje ponašanje, obaveze, a i život drži u svojim rukama.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top